Column Carlo Boszhard

Carlo Boszhard moet niets weten van Artificial Intelligence (AI)

23 augustus 2023 09:00 | columns | Door Carlo Boszhard

© Televizier
Hoe handig Artificial Intelligence (AI) ook lijkt, Carlo Boszhard moet er voorlopig niets van weten. Hij laat zich liever betoveren door de stem van een mens van vlees en bloed.

Stem,

Nee, deze column gaat niet over de Gouden Televizier-Ring, waar u vanaf nu weer kunt stemmen op uw favoriete programma. Of over de nieuwe politieke situatie en de strijd voor een stem op links of rechts. Het is een andere stem die mijn hart heeft veroverd.

Het begon een paar weken geleden; ik kreeg van iemand een filmpje opgestuurd. Het was een perfecte imitatie, net zo prachtig gezongen als het origineel. Wat bleek, het was gedaan door middel van AI, Artificial Intelligence, een computer dus. Die weet door een stem geheel te analyseren precies het bereik van de stem. Hoe hoog, hoe laag, waar zit qua klankkleur precies dat geluid waardoor ons brein denkt dat de originele zanger het zingt? De imitator weet door deze nieuwe AI-techniek heel dicht bij de originele stem te komen.

Ik bedank voor het filmpje, maar was eerlijk gezegd niet echt enthousiast. Als het wordt gedaan met bloed, zweet en tranen én talent, ben ik meer onder de indruk. Zo kon ik vroeger uren luisteren naar Robert Paul. Die ging van Zangeres Zonder Naam zo over naar Marco Bakker. Dat hij mij ooit eens een handtekening gaf met daaronder geschreven ‘voor mijn opvolger Carlo’ maakte mij meer dan trots.

En dan kom ik ineens terecht op de naam Joe Longthorne. Joe was een Engelse zanger en imitator, maar daarmee doe ik hem te kort. Ik moet zeggen: hij was een wereldster. Een stem met een ongekend bereik en niet alleen voor zijn repertoire. Hij schakelde zo van Frank Sinatra, Tom Jones, Barry Manilow naar Dame Shirley Bassey. De top dus, stemmen die anno 2023 nog niet zijn geëvenaard.

Toen ik per ongeluk op filmpjes terechtkwam van Joe stonden de tranen in mijn ogen. Zo’n stem, zo’n talent, had ik echt nog nooit eerder gezien. Dus knaagde het andere stemmetje in mijn hoofd.  Waarom ik in vredesnaam niet eerder het talent van Joe had ontdekt? Misschien wist u allang wie hij was maar als dat niet het geval is, zoek hem op. Joe overleed in 2019, vanaf eind jaren 80 heeft hij keer op keer moeten strijden tegen leukemie en later keelkanker.

Als je dat in het achterhoofd houdt en je ziet hoe hij ondanks deze ziekte kon vertrouwen op zijn talent, ben je stil. Stil van bewondering voor een van de grootste entertainers ooit. En nee, daar kan geen AI tegen op.

Meer over