Column

Carlo Boszhard vindt de Nederlandse serie Cast briljant

21 maart 2023 15:26 | columns | Door Carlo Boszhard

© Televizier/RTL
Carlo Boszhard is zeer te spreken over de nieuwe serie Cast, die o.a. door Ilse Warringa werd gemaakt. 'Briljant'. 

Ilse,

Ilse Warringa wilde graag Ilse de Lange spelen in de TV Kantine. Herald had een trotse blik in zijn ogen, de steractrice uit De Luizenmoeder speelde met ons mee. En daar was ze dan, gelijk grappig en bovenal een heerlijk mens om mee te werken. Rollen als Sonja Barend, Lenny Kuhr, Heleen van Royen en vele anderen volgden. En altijd op zoek naar een nieuw project waar ze haar tanden in kon zetten. Wat leeft er, wat verdient een spiegel en vooral waar schuurt het?

Een droomproject van Herald voorzag ze van een geweldig pilotscript. Schrijven kan ze als de beste. Op haar fiets kwam ze langs met die blik in haar ogen van ‘ik heb nou toch iets…’ Of deze serie er ooit komt… wie weet. Je moet altijd weer opnieuw de juiste snaar raken bij een beslisser die ook maar op zijn of haar gevoel afgaat. En je ziet ze bijna denken: hoe kun je een megasucces als De Luizenmoeder evenaren? Dat gebeurt toch maar één keer in je leven? Was het wellicht een toevalstreffer, een hype?

Niet dus, kijk maar naar de serie Cast, iedere donderdag op NPO3. Een serie over de misstanden in de casting- en tv-wereld. Juist nu we van de ene rel naar de andere rollen, komt Ilse Warringa samen met Niek Barendsen met een briljante serie op de proppen. Mag je wel lachen, kun je wel lachen? Als je jezelf dat afvraagt dan is een serie al relevant.

Natuurlijk begeef je je op glad ijs en komen mensen met een vergrootglas. Het scheurt en dan komt – als je het goed doet – de glans. Van Ferry Doedens tot Karin Bloemen, allemaal spelen ze een uitvergrote versie van zichzelf. Herkenbaar, geestig, hard. Niek en Ilse kunnen als geen ander observeren. Let maar op Ilse in een talkshow, hoe ze kijkt. Niet echt haar ding, omdat ze tijdens zo’n tafelgesprek bezig is de handelingen van personen te registreren.

Observeren voor nieuwe personages in nieuwe satire. In een interview zegt Ilse: “Het is zó makkelijk om de wereld onder te verdelen in twee groepen: de deugzakken en de klootzakken. Maar de waarheid is genuanceerder. Niemand is honderd procent een klootzak. En niemand deugt voor honderd procent.” Ze heeft gelijk, tussen 1 en 10 zit een hoop. Nu we toch met cijfers bezig zijn, een 10 voor deze serie.

Meer over