Column Carlo

Carlo Boszhard neemt het op voor Joost Klein: 'Waar is hier de menselijke maat?'

21 mei 2024 07:00 | columns | Door Carlo Boszhard

© Televizier
Het is inmiddels alweer bijna twee weken geleden, maar Nederland heeft het nog steeds over slechts één ding: de diskwalificatie van Joost Klein op het Eurovisie Songfestival. Ook Carlo Boszhard heeft er zo zijn mening over.

Vrede,

In 1980 was Nederland de reddende engel voor het Eurovisie Songfestival. Israël kon het niet organiseren en dus won Johnny Logan destijds voor Ierland in Den Haag. Ook in het moeilijke coronajaar was ons land de hoop in bange songfestivaldagen. Maar het gebaar van Joost naar de camera was genoeg om Nederland te diskwalificeren.

Als ik dit schrijf zijn er geen beelden, vooralsnog gaat het om een gebaar. Zo één die je ook in het verkeer krijgt, wanneer je niet goed rijdt. Maar er is nu een ‘zero tolerance’ beleid bij slecht gedrag. Wie gaat mijn kinderen dat uitleggen, vroeg iemand terecht. Joost maakte een gebaar en dus geen Europapa. Er is geen tweede kans? Je mag geen fout maken, anders lig je eruit.

Winnares Getty Kaspers kon het niet duidelijker zeggen: waar is hier de menselijke maat? Natuurlijk zijn er in 67 jaar Eurovisie Songfestival meer incidenten geweest. Hoe zou dit een paar jaar geleden opgelost worden?

EBU: “Joost, deze cameravrouw is heel erg geschrokken van jou!”

Joost: “Ja, maar ik kwam net voor miljoenen kijkers van het podium na een emotioneel moment en ze filmde mij. Ik heb haar twee keer gevraagd te stoppen en ze ging gewoon door.”

Cameravrouw: “Ik doe gewoon mijn werk, ik film in opdracht van de EBU. Je maakte mij bang door jouw gebaar. En mijn camera is ook stuk, geloof ik.”

Joost: “Sorry daarvoor. Maar in mijn land is nee echt nee.”

EBU: “Het is nog een drukke dag. Geef elkaar een hand en denk erom: vooral geen kusje! En Joost, rare vogel, die camera moet de AVROTROS betalen.”

Joost: “Oke, stuur Appie Mussa maar een tikkie.”

Maar het is heel anders gelopen en Ruth Jacott wist dat in 1993 al. We bouwen huizen om orkanen te weerstaan (Inclusief een decor dat in tweeën opensplijt). En maken schepen om in elke storm te varen (En een levensechte ABBA uit 1974). Er wordt gesleuteld aan een lamp die nooit kapot zal gaan (En aan een camera). Het wil alleen nog niet zo lukken om de vrede te bewaren.

Daar heb ik anno 2024 helaas niks meer aan toe te voegen.

Lees hier alles over  

Meer over