Column Carlo Boszhard

Carlo Boszhard heeft weer een nieuw programmaformat verkocht

14 februari 2023 13:57 | columns | Door Carlo Boszhard

© Televizier/RTL
Carlo Boszhard is niet alleen presentator, hij bedenkt samen met vriend Herald ook nieuwe formats. Het succesvolle Make up Your Mind is bijvoorbeeld van hun hand. Recentelijk ging Carlo de boer op om een nieuw programma aan de man te brengen. 

Pitch,

De Amerikaanse politiek heeft mij altijd geboeid. De president op wie alle ogen gericht zijn, mag niet falen. Hij moet krachtig overkomen met charisma, goede teksten en bovenal overtuiging. President Biden struikelt klungelig over trappetjes en woorden en is tachtig jaar. Dus werd alles op alles gezet voor de speech van zijn leven tijdens het Amerikaans Congres. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Daar in het hol van de leeuw moest het gebeuren. Die druk van het moment, het balanceren op het koord, vind ik fascinerend. Er was boe-geroep en er werd ‘leugenaar’ geroepen, maar je zag vooral een vechtlustige, krachtige president. Wat moeten hij en zijn team na afloop trots geweest zijn.

Ik hoopte deze week ook trots te zijn. Met twee nieuwe programma-ideeën was ik onderweg naar een omroep. Dat noemt men ‘pitchen’, een idee verkopen. Je zou kunnen denken dat een goed idee zichzelf verkoopt, maar zo werkt het niet altijd. Vind de juiste toon, het juiste verhaal, op het juiste moment. Ik heb niet dagen geoefend op een vlekkeloze presentatie, maar toch moest ik weer even aan Biden denken.

Van een wereldleider naar iemand die een tv-format wil verkopen is een behoorlijke stap. Maar we hebben wel gemeen dat we beiden op dat wiebelige koord staan… niet vallen! In een flits zag ik Reinout Oerlemans voor me die zich vlak voor zo’n presentatie stevig op de borst klopt: “I can do it!” En hoe Joop van den Ende zich door menig tv-pitch blufte. Veronica zag een idee van hem niet zitten, ze zochten een drama voor jongeren. “Maar dat heb ik liggen”, blufte Joop. “Hoe heet die serie dan?” vroeg de Veronica-directie. Joop keek naar de man tegenover zich. Hij moest iets verzinnen. “Eh… Spijkerhoek.” Hij kwam erop omdat de man een spijkerbroek aan had en dat voor Joop heel hip was.

Ik stap uit mijn auto en ben zo in gedachten dat ik door mijn enkel ga... bam! Papieren op de grond, ik kermend van de pijn. Is dit een voorbode? Een kwartier later deed ik mijn verhaal en zag ik de gezichten aan de andere kant van de tafel. Nee, ik had geen krachtig Biden-moment, wellicht niet eens de juiste toon of bluf bij de pitch. Maar ze waren razend enthousiast en zijn – net als ik – gevallen, alleen zij dan voor het format.

Meer over