Column Carlo Boszhard

Carlo Boszhard heeft de oplossing voor het Eurovisie Songfestival

16 mei 2023 17:20 | columns | Door Carlo Boszhard

© Televizier/RTL
Volgens Carlo moet volgend jaar de vakjury terug bij het Eurovisie Songfestival. En Nederland moet een megahit insturen. 

Jury,

De laatste envelop ging naar Noorwegen en daarmee was het over en uit voor Nederland. Verslaggevers uit ons land stonden in de persruimte en deden verslag alsof er zojuist een bom was ontploft. Talkshowgasten gilden door elkaar heen hoe dit toch kon gebeuren en hoe het beter moest. Dion en Mia waren te groen. Stuur ervaren mensen, werd er gezegd. Maar Trijntje Oosterhuis ging met haar stem en ervaring ook niet door naar de finale. En hoeveel ervaring had Willeke Alberti ook alweer? Volgens Oostenrijk genoeg ervaring voor vier puntjes.

Terug naar de talkshowtafelvraag: hoe kan het beter? Het orkest moest weer terug en het publiek moest weer kiezen. De laatste keuze door het Nederlands publiek was het lied You and me van Joan, juist ja ,met die indianentooi. De Avrotros sloeg daarna de juiste weg in met kwalitatieve songs van Anouk, The Common Linnets, Douwe Bob, Og3ne, Duncan en S10. Het werkte en even was daar de rust én de trots op onze inzendingen.

Maar ineens werd er dit jaar door Eurovisie gemeld dat de vak­jury niet meer mag meestemmen in de halve finales. Dát was de bom waar de journalisten en alle songfestivalfans op hadden moeten aanslaan. Want waar slaat dat op? Ik hoorde het argument dat sommige jury’s te makkelijk om te kopen zijn. Wat zegt dat over dat land, maar ook over bijvoorbeeld de televoting die van zo’n land vandaan komt? Zijn die dan wel zonder sympathie voor een buurland aan het stemmen?

Iedereen die de halve finale heeft gezien, weet dat er betere liedjes waren dan Nederland dit jaar. Maar er waren ook landen doorgegaan die vele malen slechter waren. Ik heb vier katten en die keken of het oudejaarsavond was, bang dat het vreselijke geluid een voorbode was op het einde van de wereld.

Je zou denken dat er maar één oplossing is voor volgend jaar: een megahit waar niemand om heen kan, zoals Zweden. Er zullen nog vele discussies over het Songfestival volgen. Mijn conclusie is dat de vakjury terug moet, zodat kwaliteitsliedjes nog een kans maken. En als een land geen omgekochte jury kan leveren of er aangetoond is dat er gefraudeerd is, dan gelijk uitsluiten voor tien jaar. Of om in songfestivaltermen te blijven: S10 jaar.

Meer over