Column Carlo Boszhard

Carlo Boszhard over het Moordspel-mysterie

26 November 2020 14:57 | columns | Door Irma Tomas

© Televizier
Carlo Boszhard weet dankzij zijn broer welk programma hij graag nog eens zou willen presenteren: Moordspel!

Mijn broer Ron maakt sinds kort een leuke podcast: Legendarische TV-programma’s. Over Avro’s Wie-kent-kwis, Ter land, ter zee en in de lucht, noem maar op. “Doe dan ook Moordspel, die thrillershow van de Tros”, stel ik voor. Ik kan er uren over praten, deze vergeten parel van de Nederlandse televisie.

Dit is de formule: Er wordt een moord gepleegd in de stijl van Agatha Christie, bijvoorbeeld in een oud landhuis of op een cruiseschip. De opdracht: ontmasker de dader samen met een panel van BN’ers, het publiek en de mensen thuis, onder leiding van Ron Brandsteder. Helemaal in de tijdgeest van hitformules van nu, een soort Wie is de Mol?.

En er zitten wat verhalen om het programma heen die – als je erin duikt – vragen oproepen. Allereerst was het programma een enorme klap voor Willem Ruis, die op z’n fatale vakantie in de Telegraaf moest lezen dat Moordspel wel erg veel weg had van zijn De criminele Willem Ruis show. Wie was er eerder op het idee gekomen? Was het gestolen of puur toeval?

Maar er is meer, zo valt op Wikipedia te lezen. Lo van Hensbergen speelde een man die vermoord werd in het programma. Drie weken later overleed de acteur aan een hartaanval. Omdat het Journaal beelden toonde uit Moordspel ontstond bij het publiek het idee dat de dood veroorzaakt was door het programma. Mijn broer heeft inmiddels het Journaal van die bewuste dag opgevraagd en wat blijkt: geen beelden van Moordspel.

Alles rondom deze show is een mysterie en maakt mij nieuwsgierig. Ik ben benieuwd naar zijn podcast. Door de NPO Radio wordt mij toevallig gevraagd wat mijn allerliefste wens is om ooit nog te mogen maken. Het mag inmiddels duidelijk zijn voor welk programma ik een moord zou doen...

Meer over