Column Carlo Boszhard

Carlo Boszhard past Sinterklaas-pakken. Maar waarom?

26 oktober 2021 17:26 | columns | Door Carlo Boszhard

© Televizier/RTL
Carlo Boszhard verkleedde zich deze week als Sinterklaas. Maar hij had een hele speciale Sinterklaas in gedachten...

Hij komt…

Op het graf van Adrie van Oorschot staan een mijter en een staf afgebeeld. Het geeft aan hoe hij genoten heeft van zijn rol als tv-sint. Was u kind tussen 1965 en 1985, dan was hij de echte Sint die aan de kade werd ontvangen door Mies Bouwman. Die intocht heeft op mij altijd een grote indruk gemaakt. Adrie werd op een gegeven moment vervangen door Bram van der Vlugt.
Dat heeft bij Adrie een diepe wond achtergelaten, maar hij wilde het kinderfeest niet bederven en dus beet hij op z’n tong.

Dit jaar schrijf ik een boek en een schoolmusical getiteld: Brief aan Sinterklaas. Om een promotiefilmpje op te nemen moet ik mij voor het eerst verkleden als Sinterklaas. De jacht op een goed kostuum werd daarmee geopend. Ik kwam terecht in een wereld vol vreselijke, geweldige, aparte tabberds en mijters. Robert ten Brink, Erik van Muiswinkel, Hans Kesting, ze droegen allemaal een perfecte kopie van het Bram van der Vlugt-kostuum. Zijn staf, de band in de mijter en tabberd, alles is exact als bij Bram. Ook het pak van de tv-sint van nu, met de kenmerkende Stefan de Walle-band op de mijter en tabberd, kun je compleet aanschaffen. Het is tot in detail zijn pak.

Nadat ik in eerste instantie alles op de gok had aangeschaft, kwam ik uiteindelijk uit bij Sander Klucht. Hij maakt de kostuums zo dat ze zelfs beter zijn dan het origineel. Wordt het Bram, Stefan of…? ‘Heb je ook Adrie van Oorschot, vraag ik met kloppend hart?’ En ja, met het laatste restje overgebleven lint en stof kan hij nog net een sint-pak maken à la Adrie. Ik voel me weer acht, spring in de kamer en kijk zelfs gelukkig naar de drie andere kostuums die ik al eerder besteld had. Wie dat stom of raar vindt, is het kind in zichzelf allang verloren.

Adrie van Oorschot bleef sint tot zijn 83ste jaar. Zijn zoon zet tot op de dag van vandaag nog steeds de rol van sint voort in het dorp Kortenhoef, in het kostuum van zijn vader. Kippenvel van top tot teen. Ik kan niet wachten tot ik mijn sint-kostuum ontvang. Voor alle inspiratie tijdens deze zoektocht naar de perfecte sinterklaas-outfit zeg ik: Dank u sinterklaasje!

Meer over