Column

Carlo Boszhard pleit voor oranje Pieten (als verder niets werkt)

19 november 2019 15:23 | columns | Door Irma Tomas

© RTL
Carlo was vroeger stiekem verliefd op zwarte Piet, maar die tijd is voorbij. Nu telt nog maar een ding: we moeten het Sinterklaasfeest redden, desnoods met oranje Pieten.
Lieve Sinterklaas

Ik ben gek op u! Van de geur van speculaas tot aan uw mooie Piet, waar ik als kind stiekem een beetje verliefd op was. Die witte tanden, zijn mooie huidskleur, de lenigheid die hij bezat en die oorbel in zijn oren vond ik ook wel spannend. Daarom was het voor mij, net als voor vele anderen die alleen maar positieve gevoelens bij uw knecht hebben, een omschakeling om Piet in een negatief daglicht te plaatsen. En zo waren er snel twee groepen; een vóór en een tegen zwarte Piet. Wat voor mij  – eerlijk is eerlijk – in het begin voelde als een discussie vóór of tegen Pinokkio. Eerst dacht ik waar gaat dit over?

U weet alles, Sinterklaas. Ook dat ik vroeger gepest ben, omdat ik volgens veel klasgenootjes anders was. Kinderen kunnen heel gemeen en hard tegen elkaar zijn, vandaar dat u wellicht de roe heeft uitgevonden. Ik denk echt niet dat we dat we kinderen kunnen veranderen. Wél kunnen we ze leren dat juist de diversiteit in mensen ons leven kleurrijk maakt. Van rood haar tot een bos kroeshaar, prachtig! En om maar eens kleur te bekennen, komt hier mijn punt: Ik wil uw feest beschermen! En samen met iedereen – van Marga Bult tot aan Glennis Grace – u en uw pieten toejuichen bij de intocht. Zonder demonstratie, politie of weer een ruzie in een talkshow. Daarom zeg ik: Kom met uw roetpieten en mocht dat toch niet de gewenste oplossing zijn, dan wellicht met de kleur die ons allemaal verbindt: oranje Pieten!

Ik hoor in mijn gedachte mensen nu vreselijk boos worden, maar voor mij staat er een ding voorop. De bescherming van een sprookje waar we allemaal weer in moeten geloven. We leren onze kinderen altijd te zoeken naar een oplossing, niet om de kont tegen de krib te gooien. Dus geen zwarte Piet en ook geen afschaffing van Piet! Maar graag een vreedzame dialoog in mijn schoentje…

Dank u Sinterklaasje!

Ps. Hebben jullie al gestemd op de 1ste kwalificatieronde van de Gouden Televizier-Ring?

Stem nu, klik hier!

Meer over