Column Carlo Boszhard

Carlo Boszhard is in gedachten in Oekraïne

8 maart 2022 17:07 | columns | Door Carlo Boszhard

© RTL
Carlo Boszhard verheugt zich altijd zeer op het Eurovisie Songfestival maar dat is dit jaar wel even anders.

Liedje,

In maart druppelen de liedjes voor het Eurovisie Songfestival 2022 binnen. Wat doen Zweden, Italië, Nederland? Wie heeft de perfecte mix van muziek, een mooie boodschap en eigenheid kunnen stoppen in drie minuten? Nooit langer, dat mag niet. Ook bepaalde gebaren, teksten of een politieke commercial mogen niet. Daar denk je ook niet aan bij Dinge Dong, Arcade of Een Beetje uit 1959 van Teddy Scholten.

Of toch… een beetje boel zoals in 2016 toen Oekraïne won met het krachtige nummer 1944 van zangeres Jamala. Nee, dit was geen loftrompet over 'Kleine Kokette Katinka’, maar een lied dat door sommige Russen als een belediging werd gezien. We wilden de wereld de gevolgen van de repressie uit het Sovjettijdperk op de Krim laten zien, vertelde Jamala destijds.

Dezelfde misdaden herhalen zich vandaag de dag. ‘Hé Carlo, hoe vind jij het liedje van Italië?’, vraagt iemand. Het kan me niks schelen. Alles, zeker een liedjesfestijn, wordt overschaduwd door de rampzalige situatie in Oekraïne. Mensen willen vluchten, terwijl het niet kan, de beelden zijn hartverscheurend. Je droomt van onmiddellijk ingrijpen. De tijd tikt, elke seconde is er een te veel.

Het is moeilijk te voorspellen waar Europa zal zijn op 10 mei als het Eurovisie-feestje begint. Moet je zo’n Songfestival wel door laten gaan? Aan de andere kant was dit festival juist bedoeld om Europa te herenigen. Bij de bookmakers staat Oekraïne met het nummer Stefania op 1. Maar wat echt op 1 moet staan is de solidariteit en steun van Europa. Ik vraag u niet om te stemmen of 12 punten te geven. Maar om geld te doneren aan Giro 555.

Dat Rusland niet meedoet aan Het Songfestival lijkt me duidelijk. Maar wat had ik graag gehad dat het daar wél werd uitgezonden. Minutenlang applaus en steun voor Oekraïne. Heeft u al gedoneerd? Ondertussen zet ik de volgende Songfestival-klassieker op. Daar gaat ie…

‘We bouwen huizen om orkanen te weerstaan. En maken schepen om in elke storm te varen. Er wordt gesleuteld aan een lamp die nooit kapot zal gaan. Het wil alleen nog niet zo lukken. Om de vrede te bewaren.’

Giro 555!

Meer over