Column Carlo

Carlo Boszhard richt zich tot Songfestival-spokesperson Nikkie de Jager

7 mei 2024 13:02 | columns | Door Carlo Boszhard

© Televizier
Carlo Boszhard telt net als velen van ons al af naar het Eurovisie Songfestival. In zijn column van deze week richt hij zich echter niet tot Joost Klein, maar tot onze puntengeefster Nikkie de Jager.

30 seconden,

Eindelijk, het is zover: de week van 'Europapa' op het Eurovisie Songfestival. Ieder land krijgt keurig drie minuten en dat voelt bij sommige inzendingen kort en bij andere als een eeuwigheid. Maar ook de slechte inzendingen maken het feest compleet, het hoort bij de show.

Ongeveer 37 landen stemmen mee in de finale en de punten worden gepresenteerd door een persoon voor een wandje. Tim Douwsma deed dat in 2014 voor 200 miljoen kijkers en de meesten van hen vielen van hun stoel door zijn looks. Wie was toch the hot Dutch guy? Hij kreeg trouwverzoeken en zelfs dames uit de Playboy Mansion zochten contact met hem. Er zijn ook mensen die in die 30 seconden minder goed voor de dag komen. Zoek de beelden maar op... het is te pijnlijk.

Er is één ding waar je als puntenvoorlezer al rekening mee kunt houden. Als collega's al meer dan 20 keer hebben gezegd dat de show geweldig is, blabla, dan gelooft de kijker het wel. Die wil door. Dus kijk goed wanneer je aan de beurt bent. Ben je aan het einde? Tempo graag. Kom op met die punten, het gaat niet om jou.

Toch is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Je wilt toch niet alleen maar zeggen: 'En de 12 punten gaan naar...' Dus wat te doen? Het scheelt enorm als je al bekend in Eurovisieland. Daarom kan de puntentelling nu al niet meer stuk met Nikkie de Jager, die dit jaar ons land vertegenwoordigt in die 30 seconden.

Er is een hilarisch filmpje dat Nikkie op haar Insta aan het oefenen is. Nog geen woord gezegd en iedereen is al aan het juichen, want Nikkie kan dat. Maar ook voor haar zullen die 30 seconden net zo belangrijk voelen als het presenteren van een show van 2 uur. Stel je voor: je staat daar alleen met een camera in een klein studiootje. De regisseur telt af. Nog 10 seconden, dan kijkt en oordeelt de wereld. Wat een spanning.

Volgend jaar staat daar natuurlijk onze eigen Joost Klein, als grote held en winnaar van de publieksjury. Daar twijfel ik geen seconde over! 

Meer over