Column

Carlo Boszhard heeft vertrouwen in Ruben en Gerard: 'Te Land, Ter Zee en in de Lucht wordt kijkcijferknaller'

11 juni 2024 08:00 | columns | Door Carlo Boszhard

© Televizier
Nu de zomer echt voor de deur staat, is het tijd om vooruit te kijken. Wat kunnen we binnenkort allemaal beleven? Carlo Boszhard deelt zijn beste tips op het gebied van sport, televisie en theater.

Zomer,

Het EK Voetbal begint en net als in 1988, toen Nederland Europees kampioen werd, spaar ik voetbalplaatjes. Dat is natuurlijk apart voor een man van mijn leeftijd, maar noem het gewoon voorpret. Ik heb echt wel even getwijfeld om ze te kopen. Ach, kan mij het schelen, ik hou ervan. De hele dag je verheugen op een wedstrijd van Oranje om vervolgens te hopen dat er snel wordt afgefloten. Omdat we voor staan of juist helemaal weggespeeld worden. Het zou zo mooi zijn, een goed EK met aan de leiding Ronald Koeman, die in 1988 scoorde tegen Duitsland.

Wie in ieder geval gaan scoren zijn mijn fijne collega’s Gerard Joling en Ruben Nicolai. Met Te Land, Ter Zee en in de Lucht hebben zij een gegarandeerde kijkcijferknaller in handen. Dat de publieke omroep deze titel heeft moeten laten gaan, is waarschijnlijk omdat in het publieke bestel geen amusement pur sang meer gemaakt mag worden. Het moet altijd iets maatschappelijks of cultureels hebben, wat ik meer dan jammer vind. Maar zoals vaak wordt amusement en het maken ervan niet voor vol aangezien.

Voor RTL is het in ieder geval een slimme set, al had ik wel meer dan vier afleveringen verwacht. De zomer heeft op televisiegebied in ieder geval genoeg te zien.

Als u nog wat meer verkoeling zoekt, maar dan in het theater, is daar: Frozen De Musical. Voor Olaf de sneeuwpop ben ik de stem voor alle films, maar niet in de musical. Daar laat Steven Roox als sneeuwpop alle harten smelten. Waarom speel ik straks in Moulin Rouge De Musical en niet in Frozen, wordt mij veel gevraagd. Maar Olaf heeft een jonger persoon nodig en niet een man van 54, ook al spaart hij dan nog wel voetbalplaatjes.

Ik kwam Steven al achter de schermen tegen en Olaf is in goede handen. Toen ik ooit de stemauditie moest doen voor Disney was het niet meteen zeker dat ik het zou worden. Ik klonk anders dan het origineel, maar regisseur Hilde de Mildt hield voet bij stuk: “Olaf heeft de ziel van een kind en dat klinkt in het Nederlands zoals Carlo dat doet.”

Toen ik uiteindelijk de rol kreeg, werd de Nederlandse ingesproken versie – met Willemijn Verkaik als Elsa en Noortje Herlaar als Anna – gezien als één van de beste versies. Ook de stem van Olaf werd bejubeld en ik kreeg, jawel, een Disney Award. Hilde de Mildt had het goed gezien, ik blijf altijd het kind in mezelf zoeken. Dus zijn die voetbalplaatjes plakken toch zo gek nog niet. Ik wens u een heerlijke zomer toe.

Meer over