Column Carlo Boszhard

Carlo Boszhard wil geen Whammy

1 februari 2022 17:20 | columns | Door Carlo Boszhard

© RTL/Televizier
Carlo Boszhard kijkt graag naar spelshows uit de jaren '80 en dan in het speciaal naar eentje met een grote rel.

Whammy,

Deze week ben ik meer tv-producent dan presentator. Voor onze dragshow Make up Your mind zitten we vol in het proces om er een waanzinnige serie van te maken. Welk muziekje doen we hier? Hoe bouwen ronde 1 op, wat doen we in de grote finale? Het is geen werk, het is pure hobby. Ik voel me weer 8 jaar toen ik met lego-stenen televisiedecors in elkaar zette. Het liefst van spelshows, want die hebben veel glitter en lampjes.

Elke week zoek ik op Youtube naar oude shows, zoals The Price is Right en Family Feud. Dan valt mijn oog op Press your luck en raak ik gefascineerd door de rel rondom deze show. Of er al geen drama’s genoeg zijn rond tv-programma’s, hoor ik u denken, maar dit is van een andere orde. Michael Larson keek in 1983 elke avond naar de quiz Press Your Luck totdat hem iets opviel. De kandidaten zagen een elektronische spelbord en als ze op een knop drukten, stopte deze op een prijs, een geldbedrag of een ‘whammy’. Stopte je op die laatste, dan was je alles kwijt. Die whammy moest je dus niet hebben, want die stond voor de ultieme pech.

Michael nam de shows op met zijn videorecorder. Beeld voor beeld keek hij in slow motion en toen zag hij het: een patroon. Bijvoorbeeld als het bord op de acht terecht kwam, had je nooit een Whammy, maar altijd geld. Hij had controle over het spelbord en reisde naar Los Angeles om kandidaat te worden.

Met nog net geld genoeg voor een ticket en een nieuwe blouse, dit was zijn kans. Daar vonden de producenten hem maar vreemd, maar gelukkig voor Michael kwam hij toch in de show. Hij verbijsterde iedereen door de hoogste spelshowprijs ooit te behalen. Het geld bleef maar komen. De producent en iedereen van de omroep waren in shock. Wat Michael deed – alles beeld voor beeld bekijken – doe ik op mijn beurt weer bij hem. Fascinerend om hem te zien.

Michael kreeg zijn Whammy pas een jaar later toen een inbreker de helft van zijn geld pakte. Maar er was nog een Whammy en die zou Michael niet overleven. Deze briljante documentaire over het Press your luck-schandaal staat nu op Youtube. In een tijd dat er grote schandalen zijn, is het even fijn om weg te zakken in het jaar 1983.

Meer over