Column Carlo Boszhard

Carlo Boszhard wil wat kwijt over het WK Voetbal in Qatar

29 november 2022 14:56 | columns | Door Carlo Boszhard

© Televizier/RTL
Carlo Boszhard droomt dat Nederland kampioen wordt en dat Louis van Gaal daarna de voorzitter van de FIFA plat op zijn mond zoent. 

Droom,

In een tijd van rellen, verdriet, pijn en oorlog kun je nog altijd dromen. Een gek in Colorado vermoordt vijf mensen in een LGBTQ-nachtclub, omdat ze anders liefhebben dan hij. Het was in dezelfde week waarin de aanvoerder van ons Nederlands Elftal de OneLove-band van de FIFA niet mocht omdoen, anders kreeg hij een gele kaart. De OneLove-band staat voor verbinding in het voetbal en is tegen ALLE discriminatie.

Geen politiek statement maar een menselijk statement. Vlak voor het fluitsignaal wordt het ineens bestraft. Maar ik droom verder. We worden wereldkampioen, Louis heeft het ons beloofd. Na een zinderende finale is het nog steeds 1-1, penalty’s dus. Andries Noppert krijgt een heldenrol, want zo zien we het graag. Eerst ben je niks en dan de held.

“We lopen in Nederland allemaal te zeiken”, aldus de keeper. Een puike uitspraak waar iedereen zich in kan vinden en dat schept gelijk een band. Nee, geen OneLove-band, alhoewel Virgil van Dijk hem bij de laatste penalty gewoon omdoet. Hij krijgt geel en loopt naar de bal… GOAL! Oranje wint en de jongens omhelzen, kussen, juichen en springen boven op Louis. Op naar de voorzitter van de FIFA voor de beker. Hij voelt zich Afrikaan, arbeidsmigrant en gay… Dat komt goed uit, want als hij zijn hand uitsteekt, wordt hij door Van Gaal vol op de mond gezoend. Dat zal hem leren. Er wordt gejuicht door iedereen die liefheeft.

Het Duitse elftal heeft al een moedig statement gemaakt door allemaal op de foto te gaan met de hand voor de mond; wij laten ons de mond niet snoeren. Misschien heeft Oranje ondertussen in het echte leven ook al iets van zich laten horen. Maar zoals ik in mijn droom de terugkeer van de liefdesband op het veld zie, vind ik hetwel het allermooist. Dat is de wereld die we willen voor elk nieuwgeboren kind.

Ik word wakker. Mijn nichtje Naomi Boszhard, de dochter van mijn broer Ron, belt met face-time. Het is gelukt, na een zware bevalling is haar zoontje Job geboren. Een droombaby. We lachen en huilen tegelijk. Dit voelt nog beter dan welke cup dan ook. Welkom lieve Job, in een wereld waar we strijden. Dat jij later lief mag hebben wie je maar wilt.

Meer over