Column Carlo Boszhard

Carlo Boszhard zet tv-visagisten in het zonnetje

21 juni 2022 14:04 | columns | Door Carlo Boszhard

© Televizier/RTL
Carlo Boszhard brengt een ode aan de visagist en dan vooral aan Barbara van Munster, de vrouw die verantwoordelijk is voor de typetjes van De TV Kantine.

Barbara,

Hoewel het wellicht lijkt of ik met veel bravoure de studio inloop om te presenteren of te imiteren, ben ik soms ook onzeker of bang. Je speelt het weg, blijft geconcentreerd en maakt een grapje voordat het grote moment daar is. Vlak daarvoor kijkt iemand je diep in de ogen, de onvermijdelijke visagist. Het zijn de dames en heren die elke trek van je gezicht nauwkeurig kunnen doorgronden onder de niets verhullende make-uplampen.

Gesprekken gaan als volgt. “Hoe ga je, je ogen zijn rood, even een drupje? Ik zie daar een klein haartje dat echt groeit op een rare plek… knip... Het is al weg. Heb je niet geslapen? Je moet even een smintje nemen of liever twee.” Daar tussendoor loop je leeg over alles wat je bezighoudt of je bent stiller, wat onmiddellijk wordt begrepen. De visagisten in het tv-vak zijn de psychiaters voor iedere tv-persoonlijkheid. Elke zwakke plek is bekend maar ze spreken je toe: je kan het, geniet en gaan! Iedereen zal begrijpen dat dat niet zomaar een band schept, maar een vriendschap waarin liefde en vertrouwen centraal staan.

Visagiste Barbara van Munster is zo’n tv-icoon en vriendin die meer weet van de sterren, dan zij van zichzelf. Ze deed haar visagie-opleiding in Hollywood, haar vader heeft meer Emmy’s gewonnen dan hij in een kast van dertig meter kwijt kan en nu krijgt zij zelf terecht een prijs. De Media Diamant, een erkenning voor excellerend tv-talent. Ze heeft volgens het juryrapport tomeloze inzet, vakmanschap, passie en duidelijk aantoonbaar talent. Als ik daar nog iets aan toe mag voegen is dat het woord: vlufje, een magische streek met de kwast waardoor iemand net nóg meer lijkt in De TV Kantine.

Maar vooral haar liefde en vertrouwen maken deze prijs zo terecht. Zo was er een presentator die Barbara eens vroeg of zij zijn teennagels wilde knippen. Bah! Ik weet nog steeds niet wie dat aan haar vroeg. Waar kom je zulke discrete mensen in deze tijd nog tegen? Geen teennagels voor Barbara, maar een diamant. Gefeliciteerd lieve schat!

Meer over