Column

Carlo Boszhard zette de tv aan en zag een wonder

2 november 2021 16:29 | columns | Door Carlo Boszhard

© Televizier/RTL
Carlo Boszhard is gek op Squid Game en Het Kleine Huis op de Prairie maar deze week zag hij iets op televisie dat nog mooier was. 

Wonder,

Natuurlijk verslind ik Squid game. De Zuid-Koreaanse dramaserie doet mij – net als de rest van de wereld – op het puntje van mijn stoel zitten. Bij de Netflix-serie Young Royals, waarin prins Wilhelm van Zweden eigenlijk gay blijkt te zijn, zit ik weer heel anders op die stoel. Beide series vertellen een verhaal waarin moed centraal staat. Briljant gefilmd maar bovenal ook verteld, net als bij de serie (en nu niet schrikken): Het Kleine Huis op de Prairie.

Jaren geleden heb ik gehuild en gelachen toen de EO die serie nog uitzond. Later heb ik de hele reeks teruggezien op dvd, vervolgens op SBS6 en nu de vijfhonderdste herhaling op RTL 8. En elke keer moet ik het weer kijken. Is het de muziek? Zijn het de spelers? Het verhaal? God mag het weten. Het zijn ook bijna Bijbelse verhalen waar diezelfde moed, goed- en slechtheid centraal staan. Hoofdrolspeler en regisseur Michael Landon geeft feitelijk iedere aflevering les in hoe je een verhaal opbouwt. Elke aflevering is een soort wonder.

Verhalen uit het leven gegrepen. De strijd tussen arm en rijk, wit en zwart, huiselijk geweld, alcoholisme of iemand die blind is en ineens toch het licht ziet. De gemene maar hilarische familie Oleson die keer op keer een levensles krijgt. Er is helaas een thema dat werd verzwegen: het gegeven dat je kan houden van iemand van hetzelfde geslacht. Hoe mooi was het geweest als Landon daar zijn tanden in had gezet. Een prachtig verhaal over iemand die hoog in aanzien staat in het dorp. De familie Oleson wil maar wat graag gezien worden met die persoon. Dan blijkt hij of zij gay te zijn en net voordat de bom barst, blijkt dochter Nellie Oleson zelf lesbisch. Het was wellicht te vroeg. Of de makers waren niet dapper genoeg.

De 21-jarige Joshua Cavallo is dat wél. Hij is de eerste Australische profvoetballer die uit de kast is gekomen. Daar zijn meer ballen voor nodig dan Messi en Ronaldo ooit hebben weggeschoten. Op sociale media vertelt hij zijn verhaal met daaronder een muziekje dat je ook onder een emotionele scène in Het kleine huis op de prairie had kunnen horen. Tranen over mijn wangen, op 27 oktober 2021 kwam het bericht. Het is een wonder!

Meer over