Ik Mis Je

Carlo gaat langs op het kantoor van Peter R. de Vries

29 maart 2022 14:27 | columns | Door Carlo Boszhard

© RTL/Televizier
Peter R. de Vries nodigde vlak voor zijn dood Carlo Boszhard uit langs te komen op zijn kantoor. En nu was het eindelijk zo ver. 

Ik mis je,

Een parel uitgezonden door de Evangelische Omroep, verhalen van mensen die te maken hebben met verlies. Het decor van Ik mis je is een begraafplaats waar je verdriet maar tegelijkertijd ook trots vindt. Deze verhalen verdienen een beter tijdstip dan zaterdag 18.50 uur op NPO 2. Zoals het verhaal van Anita van der Heiden. Haar dochter werd ziek toen ze 33 weken zwanger was. In het voorjaar van 2021 overleed ze en liet ze een dochtertje van anderhalf jaar achter. Echte verhalen van mensen met écht leed en kracht die je ook écht raken. Anita zorgt nu voor haar kleindochter en raakt me in het hart met deze zin: “Rouwen is liefde die je niet kwijt kunt.” Daar kan ik dagen over nadenken. Ik wens Anita en haar kleindochter alle liefde van de wereld.

“Je moet eens langskomen”, zei Peter R. de Vries de laatste keer dat ik hem sprak. Het gesprek ging over het geweldige archief van Peter. Zijn kast vol dossiers, uitzendingen, prijzen en alles wat mij zo intrigeert aan deze held, zou ik met eigen ogen mogen bekijken. De afspraak was dat ik zou langskomen als mijn cadeau aan hem klaar was: een prachtige foto van hem als dragqueen Emmy Beautycase uit de show Make Up Your Mind, ingelijst in museumglas. Door de vreselijke, laffe moord op hem stond het portret lang op mijn kantoor. Gelukkig wil zijn zoon Royce de Vries hem nu graag in ontvangst nemen.

Ik ga met kloppend hart en het fotoportret onder mijn armen naar hét kantoor van Peter, waar alles nog is zoals hij het heeft achtergelaten. Met ongelofelijke warmte word ik ontvangen in de ruimte die ik op foto’s al honderd keer heb bestudeerd. Links de kast, met daarin de dossiers in prachtige mappen. Mappen die op een gegeven moment niet meer geleverd konden worden. Voor een pietje-precies als Peter natuurlijk vreselijk. Ik kom ogen te kort door alle indrukken die ik opdoe. “Is zijn archief met alle banden wel goed digitaal gearchiveerd?” vraag ik snel. Maar de blik van Royce zegt genoeg. Alles is keurig en precies opgeslagen. Rouwen is voor de familie van Peter ook liefde die ze niet kwijt kunnen. Maar een ding is meteen duidelijk: de liefde voor zijn nalatenschap is in de allerbeste handen.

Meer over