Column | 7 seconden

Ik ben een ervaren zapper. Ik kan met mijn laptop op schoot met één hand een column schrijven en met de andere hand zappen zonder ooit in een reclameblok verzeild te raken...

Ik kan ruziemaken met mijn vrouw en terwijl ik haar aankijk en gelijk geef, vanachter mijn rug zappen en via de spiegel de voetbaluitslagen nog meepakken.

Ik heb zo’n zapinstinct ontwikkeld dat ik zonder op mijn horloge te kijken tijdens het verplichte muzikale bandje bij DWDD een stukje Journaal meepak en exact na de toegestane 60 seconden weer terug ben.

Mijn duim reageert inmiddels zo snel op de aanblik van Gerard Joling dat ik ben weggezapt voordat de beelden mijn bewustzijn hebben bereikt. Maar bij de aankoop van mijn Full HD TV met digitaal kastje ging het langzaam mis.

Zappen duurde daar in het begin ineens zeker twee seconden.

Twee seconden zwart beeld. Twee seconden is voor een professionele zapper als ik, die normaliter binnen 0,054 seconden kan beoordelen of een programma de moeite waard is, een eeuwigheid. Maar het begon toch te wennen.

De twee seconden wachten werden oases van rust. Medidatieve momenten in een hectisch bestaan. Even twee seconden terug naar jezelf. Maar wat gebeurde er de laatste maanden?

Het zappen werd ineens nog langzamer. En onduidelijker.

Als ik nu een nummer van een kanaal intoets, duurt het minstens 4 seconden voordat ik überhaupt een reactie van mijn televisie krijg. En daarna nog 3 seconden voordat de zender verandert.

Doordat je in eerste instantie al 4 seconden moet wachten op een reactie, denk je na 3 seconden: ‘hé, ik heb blijkbaar niet goed gedrukt’, dus je drukt nog een keer, maar dan blijk je wel goed gedrukt te hebben en zit je ineens op zender 222 of 22 in plaats van 2, als je inmiddels drie keer hebt gedrukt.

7 seconden zapwachttijd is niet meer te doen.

Zeven seconden. Dat zijn 12 waardevolle meningen van Prem, die je zomaar kunt mislopen. 7 seconden de hinniklach van Albert Verlinde niet kunnen wegdrukken. Dat kost mij een maand mediteren om weer te kunnen slapen.

Als je laptop niet binnen 0,2 seconden een website heeft gevonden, koop je een nieuwe. Maar we zijn in deze situatie afhankelijk van de provider (Ziggo). Middeleeuwse toestanden.

Ik hoop dat de nieuwe regering daar iets aan gaat doen. Misschien verdwijnt er wel een publieke zender, scheelt weer een kanaal om op te zoeken.

Waar blijft Radar? Laat me weten of er meer slachtoffers zijn.
Tijd voor actie!

Joep van Deudekom

Reageren