Column | Affaire

Wat gebeurt er binnenkort met de AVRO? Over een paar jaar is er nog maar plek voor een paar grote omroepen. Die ouwe, geile Vara is al de koffer ingedoken met de jonge dingen van BNN, klaar voor de tweede leg. De protestanten van de NCRV liggen al met de katholieken van de KRO op één kussen, met Ron Kamphues ertussen. De seksloze EO flirt stiekem met Omroep Max voor een verstandshuwelijk.

Wat doet de AVRO?

Single blijven is uitgesloten, maar met wie kan de AVRO überhaupt nog de huur delen? De Tros, Powned, Wakker Nederland (WNL) en natuurlijk de VPRO. Wordt het de Tros? Ik associeer de Tros toch altijd met steengrillende bouvierbezitters die de hele dag naar Jan Smit luisteren en een poster van Yolanthe op de wc hebben hangen. Goed voor een onenightstand als je dronken bent, maar meer niet.

Powned en WNL nemen we voorlopig nog niet serieus als partner; die mogen zich, met een beetje geluk, ergens aansluiten voor een incidenteel triootje.

Blijft over de VPRO.

Maar past dat wel bij elkaar? Het AVRO-lid is toch de beschaafde monarchist, ietsje rechts van het midden, en wat moet die met de semi-intellectuele, linkse, anarchistische vegetariër van de VPRO?

Toch zijn er legio aanwijzingen voor een affaire. Zo is het halve MT van de AVRO onlangs vertrokken, maar waarom? Waren dat misschien VPRO-tegenstanders? Chantal Janzen en Ruben Nicolai, nog niet zo lang geleden groots binnengehaald als nieuwe AVRO-boegbeelden, zijn alweer vertrokken. Passen zij niet in een VPRO-fusieplaatje? Aangetrokken van Net 5 is Art Rooijakkers. Stond die zender niet bekend als de 'VPRO van de commerciëlen'?

Een fusie zou een enorme winst opleveren voor de VPRO; hebben ze eindelijk een breed amusementsprogramma met Wie Is De Mol? en een kunstprogramma waarnaar daadwerkelijk mensen kijken: Tussen Kunst & Kitsch. Aan de andere kant heeft de AVRO ineens documentaireprogramma's als Holland Doc en serieuze journalistiek als Tegenlicht, waar het kritische AVRO-lid toch al graag naar keek.

De AVRO haalt een juweel als Zomergasten binnen, Draadstaal hadden ze al overgenomen als Neonletters, en laten we eerlijk zijn: Koefnoen is in feite al een VPRO-programma. Toren C had de AVRO graag willen claimen als zijn eigen ontdekking.

Die wereldverbeterende Prius-rijders van de VPRO kunnen eindelijk op verjaardagen toegeven dat ze Blik Op De Weg altijd al een heerlijk programma vonden. En de Avro kan, na het legendarische Sportpanormama, weer goede sier maken met Holland Sport.

Waar Frits Sissing in dit plaatje komt te staan, weet ik nog niet echt, maar misschien kan hij een keer op zoek gaan naar iets intellectuelers.

Een flinke affaire met de VPRO, met uitzicht op een huwelijk (op huwelijkse voorwaaden, de AVRO is niet gek!), lijkt geen slecht idee. In de VPRO-gids wordt al gesproken over de AVPRO.

Ben eigenlijk wel benieuwd wat de AVRO-leden hiervan vinden.

Reageren