Column: Aftiteling

Presentatoren krijgen veel eer voor hun werk, maar dat is anders voor de mensen achter de schermen.

En dat is onterecht! Achter ieder programma gaat een heel team van harde werkers schuil. Alleen op de aftititeling worden ze in sneltreinvaart vermeld.

Toen ik zelf nog redacteur was, vond ik het stiekem toch wel erg leuk om m’n eigen naam voorbij te zien komen en ik merk ook aan m’n collega’s dat ze er meer waarde aan hechten dan ze soms willen toegeven. Logisch, want we doen het immers allemaal samen en maken lange dagen.

Sterker nog, in drukke periodes breng ik met hen vaak meer tijd door dan met m’n gezin. Zo heb ik mijn vaste clubje camera- en geluidsmensen met wie ik de wereld over reis. Je zit soms dagenlang op elkaars lip en dan is het best belangrijk dat je met elkaar kunt lezen en schrijven. En dat geldt ook voor onze vaste editor. Op woensdag hebben we voor Van der Vorst ziet sterren eindmontage en dat betekent dat we van ’s ochtends negen tot in de late uurtjes samen in een donker hok zwoegen tot we echt sterretjes zien.

En laten we ook alle redacteuren, producers, en stagiaires niet vergeten. Zij zitten geregeld tot diep in de nacht te bellen met andere werelddelen om gasten binnen te slepen. Kortom: ga niet zappen aan het eind van een programma, maar lees eens de aftiteling! Als eerbetoon aan al die mensen zonder wie we geen televisie zouden hebben.

Peter van der Vorst is tv-producent, royaltydeskundige bij RTL Boulevard en presenteert Van der Vorst ziet sterren en Gepest. Hij schrijft over tv maken en tv kijken.
U kunt reageren via Twitter @petervdvorst


Reageren