Column | Avontuur

Met hun gezamenlijke actie 'De Publieke Omroep vertelt jouw verhaal' doen de publieke omroepen een ultieme poging om het tij te keren bij de huidige formatiegesprekken. Ondertussen nadert het zomerreces met rasse schreden.

Er wordt in Hilversum gevreesd met grote vreze. Als er een coalitie komt met de PVV, kan het dramatisch aflopen.

Aangezien de PVV haar immigratiekolder en programmapunten, zoals verplichte etniciteitvermelding, er natuurlijk nooit doorheen krijgt, zullen de andere partijen haar toch echt wat andere succesjes moeten gunnen.

De PVV wil 700 miljoen afhalen van het huidige Publieke Omroepbudget van 760 miljoen.

Goed, laat het de helft worden en half Hilversum staat volgend jaar op straat en worden we voor onze nieuwsgaring overgeleverd aan de commerciëlen.

Vooruitlopend op deze ellende: mag ik u misschien de tip geven om de afstandsbediening te pakken en alvast op avontuur te gaan voordat de misère begint? Zap gewoon eens door naar onbekende gebieden buiten uw vertrouwde Ned 1, 2, 3, RTL 4 en SBS 6. Ik wil daarbij een keertje speciale aandacht vragen voor Comedy Central.

Een BBC-serie als Taking the Flak, waarbij de BBC-journalistiek zichzelf op de hak neemt, is goed gemaakt, erg grappig en ontluisterend tegelijk. Zie ik de NOS toch nooit doen.

Comedyseries als That 70’s show, Scrubs, Becker en de Amerikaanse The office zijn honderd keer beter dan welke comedy ook die de Publieke Omroep ooit heeft gemaakt.

De serie Californication had toch echt op de VPRO thuisgehoord. En dat de publieke omroep onze puberjeugd niet heeft opgevoed met South Park, is een regelrechte schande. South Park is op het eerste gezicht een slecht gemaakte teken lm, maar leert ongenadig en grappig de Amerikaanse – en dus ook onze – maatschappij.

En dan is daar nog Takeshi’s Castle.

Dat is een verschrikkelijk slecht programma. Japanners die een soort zeskamp moeten doen, met als enige bedoeling dat ze ongenadig op hun bek en nog liever op hun ballen gaan. Neem Hole in the wall, vermenigvuldig dat met 25 en je hebt een beeld van Takeshi’s Castle. Het is goedkoop, plat, het commentaar niet te harden, mijn kinderen zijn er gek op en ik betrap me erop dat ik toch steeds even blijf meekijken.

Afijn, zomerreces, ik ga er even tussenuit.

Ik ga op mijn eigen avontuur voor u onderzoeken hoe Friends klinkt in het Vietnamees (nagesynchroniseerd), of Idols ook in Laos zo’n succes is, hoe de Laotiaanse Gordon eruitziet en of de Cambodjaanse comedy kan wedijveren met Toen was geluk nog heel gewoon. Ik houd u op de hoogte. Kijk maar veel naar de publieke omroep, voor je het weet is die er niet meer.

Fijne zomer!

Joep van Deudekom

Reageren