Column | Buzz (Op Volle Toeren)

Ali B, de TROS en Op Volle Toeren. Drie zaken die mij niet direct naar de buis zullen zuigen. Maar dan hoor je ineens een buzz om je heen van vrienden die je hoog hebt zitten. "Hé, die Ali B. die heeft een tof programma! Het heet Op Volle Toeren." Eerst denk je nog: ik word hier in de zeik genomen, en je blijft je verzetten.

Ali B, onze knuffel-Marokkaan, de man die Nederland ge-Alibetiseerd heeft. Heeft Nederlands met een Marokkaans accent zo salonfähig gemaakt, dat veel Nederlandse kinderen het nu ook doen. Zette zichzelf ooit neer als een ‘gevaarlijke’ rapper, maar is intussen de meest uitgenodigde BN’er op tv.

Ideale gast: geeft zichzelf altijd volledig, wisselt heel slechte grappen af met heel goeie, maar weet zelf het verschil niet (en het kan hem ook niet schelen). Kan schaamteloos zichzelf zijn, en dat is soms wel een beetje te veel van het goeie.

Eigenlijk waren we inmiddels vergeten dat hij natuurlijk vooral een rapper is.

Het programmaconcept van Op Volle Toeren is: met een bevriende rapper iemand bezoeken die vroeger een grote hit heeft gehad, daarover te praten en dan elkaars hit te bewerken.

Rappers onder elkaar in een auto, die met onbewogen gezichten naar de Marsupilami van Dennie Christian luisteren, is tamelijk onvergetelijk. Het is alsof twee jongens een andere planeet bezoeken.

Vanuit mijn perspectief zijn die rappers altijd nogal arrogant en vooral bezig om cool te zijn, maar in dit programma stellen ze zich zeldzaam kwetsbaar op. Zeker in de aflevering met Stef Bos. Als rapper Negativ en Ali B samen het nummer Papa hebben bewerkt, blijkt dat ze geen van beiden een vader hebben gehad en dat is tamelijk ontroerend. En als Stef Bos het lied van Negativ in zijn versie heeft voorgedragen, ontlokt dat bij Negativ (een gespierde, zwarte rapper – cooler krijg je ze niet) de woorden:

"Als Stef me aankijkt en tegen me zingt, knalt dat recht mijn borstkas in, regelrecht in mijn Zijn.”

Bonnie St. Claire die, met slechts een gitaar, verlegen als een schoolmeisje moet optreden. Dennie Christian die het nummer van Yes-R echt mooi zingt. Ali B. die zinnen zegt als: "Ik word nu stoer uit onzekerheid, ken je die move?"

Ik ben definitief anders gaan denken over schlagers, anders over rappers; en Stef Bos vond ik al geweldig en werd daarin bevestigd.

En nu ga ik op Uitzending Gemist de rest bekijken.

Joep van Deudekom

Deze column verscheen eerder in Televizier editie 8 van 2011. Wilt u de gids voortaan thuis ontvangen? Lees hier hoe.

Reageren