Column | Calimerocomplex

Je kunt je klok erop gelijk zetten, maar als er in Nederland iets heel ergs gebeurt, komt er altijd in Het journaal dat itempje over hoe het buitenlandse nieuws tegen onze ramp aankijkt. Al jaren intrigeert mij dit. Waarom doen ze dit?

Ik weet zeker dat een Amerikaans nieuwsprogramma dit nooit zou doen. Ik denk ook niet dat de Duitsers, Italianen, Engelsen of Fransen zich hiermee bezighouden. Daarentegen waarschijnlijk wel de Belgen, misschien de Luxemburgers en wellicht ook de Denen.

Maar het voelt als een typisch Nederlands verschijnsel. Het blijft gissen, maar ik vermoed dat alleen kleine landen het belangwekkend vinden om te horen hoe een groot land de betreffende ellende in beeld brengt en wat ze erover zeggen. Blijft de vraag: waarom?

Het gebeurt bij mijn weten vooral bij iets heel ergs. Misschien was de huldiging van het EK in '88 een uitzondering, hoewel dat in zekere zin met de zinkende woonboten ook erg was. Maar in beginsel laten we bij iets ergs de buitenlandse nieuwszenders zien (hierbij aangenomen dat de opkomst van Wilders en de PVV en zijn nare Fitna-filmpje ook iets 'ergs' is, want toen kwam ook de internationale nieuwscarrousel voorbij).

Aan nieuwe informatie leveren die buitenlandse beelden niks op; wij hebben inmiddels tot in den treure elk relevant en irrelevant detail als een soort mantra dagenlang aan ons voorbij ziek trekken. Geeft het misschien troost om te weten dat ze ook in het buitenland weten hoe erg het hier is geweest? Of hebben we het idee dat we onze ramp zelf serieuzer nemen als we zien dat het buitenland het ook serieus neemt?

Kunnen de nieuwsprogramma's gewoonweg niks meer verzinnen en is dit een laatste redmiddel om in ieder geval een ander beeld te kunnen tonen? Is het misschien al nieuws dat Nederland in het buitenland in het nieuws is?

Mijn eerste associatie blijft steeds een misplaatste vorm van minderwaardigheid. Het Calimerocomplex: zij zijn groot en wij zijn klein. Kijk ons eens, wij, ja, dat nietige Nederlandje heeft nu ook zijn eigen shooting. Wij horen er echt wel bij. Ach toe, neem ons serieus? En als de buitenlandse zender ons nieuws dan brengt, roept dat toch een heel merkwaardig misplaatst gevoel van trots op.

Reageren