Column | De roast van Hans Kraay jr.

Om de sympathieke Hans Kraay hangt de tragiek van een man die op zijn vijftigste nog junior wordt genoemd. Dat 'junior' verschaft hem het excuus om nog steeds een kapsel te hebben waarvan Matthijs van Nieuwkerk zelfs zou denken: mwoah, misschien maar niet meer doen.

Ik denk dat als Hans ooit besluit de 'junior' achter zijn naam weg te halen, hij in één nacht grijs is. Je zou beroemde vaders moeten verbieden hun zonen naar henzelf te vernoemen.

God beware dat Hans zelf zijn zoon ooit Hans noemt, want dan krijg je Hans Kraay junior junior.

Hans Kraay jr. is een soort Don Quichot.

Altijd verongelijkt en vechtend tegen onzichtbare vijanden. De man die nooit complimenten kreeg van zijn vader, die hem ook nog eens in alles de baas was. Klassiek geval van onverwerkt verdriet. En nog steeds zoekt Hans complimenten bij substituutvaders als Johan Derksen om opnieuw beledigd te worden. Maar Hans is niet klein te krijgen.

HansieHansie, zoals hij op Twitter wordt genoemd, mag bij de gratie van SBS 6 eens per maand weer aanschuiven bij Voetbal International van concurrent RTL 7.

De gehele natie stond achter HansieHansie als je Twitter als maat neemt.

Terwijl op de maandagavond van zijn terugkeer Holland Sport, mét icoon Johan Cruijff, op Ned. 3 slechts 344.000 kijkers trok, overtrof Hans met Wilfried, Johan en René dit aantal door op hetzelfde tijdstip 748.000 kijkers te scoren. En dat was ook nog eens 80.000 meer dan de week daarvoor, toen VI het nog zonder Hans moest doen.

Gewonnen van Cruijff.

Gewonnen van Johan Derksen.

Een dubbele morele overwinning.


Ik ben blij voor Hans, want Hans is een heel aardige jongen. Hans, dit is het compliment waarop je zat te wachten.

Mooier wordt het niet.

Hans werd die hele uitzending door gewoon weer geschoffeerd en genegeerd, en hij zelf werd vooral steeds boos. Het was niet zo fijn om naar te kijken. En later op die avond mocht hij bij Matthijs' nieuwe kindje Je Weet Niet Wat Je Mist nog even verslag doen van zijn ervaringen.

Daarin vertelde hij trots dat het gezeik en de beledigingen allemaal echt waren en niet gespeeld.

De werkgroep 'Pesten op het Werk' heeft nog een hoop te doen daar.

Tragisch was dan weer dat hij vertelde dat Johan Derksen, die hem consequent kleineert, ergens in de pers, in een bijzin, gezegd zou hebben dat hij Hans toch een beetje miste. Tragisch om dat aan Matthijs te vertellen. Hij bekende gelijk aan Twan Huys, die daar ook was, dat hij hem zo bewonderde en vroeg in dezelfde zin nog of Twan hem ook wel leuk vond. Vissend naar een complimentje. Bijna als een reflex.

Maar wat Twan of wie dan ook vindt: het zal niet genoeg zijn, Hans. Het zal nooit genoeg zijn.

Ga eens een tijdje mediteren.

Lees ook ons interview met Hans Kraay jr. in Televizier 13 (pagina 12), vanaf dinsdag in de winkel. Lees hier een klein voorproefje.

Reageren