Column | De troon

Kregen we met Bernhard, schavuit van Oranje al een heerlijk kijkje in de keuken van onze Oranjes, nu is er ook De troon. Ik kom er langzaam achter waarom ik vaak zo negatief schrijf: dat is namelijk grappiger. Het is gewoon leuker om iets af te breken. In slechte dingen zit meer humor. Maar goed, soms moet ik ook iets positiefs melden, vind ik van mezelf. Er is al zo weinig kwaliteit te beleven op tv. Daarom De troon.

Beppie Melissen, die de moeder van Willem I speelt, heeft inmiddels het charisma en de grandeur van een Britse topactrice, die met één wenkbrauw een heel verhaal vertelt.

Bianca Krijgsman is perfect gecast als de nogal wereldvreemde echtgenote van Willem I. Je kon al eerder in die rare scènetjes in Koefnoen zien dat Bianca, los van het feit dat ze een begenadigd comédienne en typeur is, ook het drama aan haar kont heeft hangen. Dat wordt in deze serie goed gebruikt.

Het is een feest van fijn acteren, van mooie locaties, een goed verhaal etc.

Maar los daarvan vertelt het de geschiedenis van ons land over een periode waarin onze constitutionele monarchie gesticht is. Waarom we België zijn kwijtgeraakt. De laffe, maar daardoor wel effectieve, overlevingsaard van de Nederlanders.

De details zullen wel af en toe niet kloppen; er moet tenslotte ook gedramatiseerd worden. Maar de informatie dat Willem I een tijdlang als gefrustreerde schaapsherder in Silezië vertoefde en als een Don Quichote-achtige loser bleef hopen op de troon vond ik toch echt fijn om te zien. Dat hij bij Napoleon stotterend smeekt om een koninkrijkje te mogen hebben.

Een met zijn seksualiteit worstelende Willem II stond bij mij vroeger niet in de geschiedenisboekjes.

Deze serie moet direct in de canon van de Nederlandse geschiedenis worden opgenomen. Verplichte kost op middelbare scholen.

Jarenlang hebben we het moeten doen met BBC-series over de Britse koningshuizen, terwijl we zelf zulk mooi geschiedenismateriaal hebben liggen. De mooiste uitspraak van Willem I, als hij onderhandelt over de voorwaarden van zijn koningschap, was ineens verrassend actueel.

Hij zei dat een democratie het onmogelijk zou maken om te kunnen regeren, dus dat leek hem geen goed idee. Misschien een ideetje voor Willem-Alexander?

Ik denk dat velen het na de afgelopen weken met hem eens zullen zijn...

Joep van Deudekom

Reageren