Column: DZDNee!

Zou de VARA-directie hyperventilerend onder de tafel hebben gelegen toen Matthijs van Nieuwkerk aangaf twee maanden op vakantie te gaan? Matthijs trekt met De wereld draait door dagelijks bijna een miljoen kijkers. Hoe vervang je een populair programma en een net zo geliefde presentator?

Het antwoord bleek verrassend simpel.

Zonder Matthijs wordt De wereld draait door (DWDD) omgedoopt tot De zomer draait door (DZDD). Wat je zegt, een ideale naam voor n programma dat een kleine maand vóór de zomer start, om begin juli alweer plaats te maken voor iets anders.

Matthijs vervangen is een ondankbare taak.

Toch straalden Froukje Jansen, Art Rooijakkers en Waldemar Torenstra vol goede moed op de DZDD-promotiefoto s. Zíj waren de nieuwe praatprogrammagezichten! Helaas ging het, zodra die gezichten daadwerkelijk begonnen te praten, al heel snel mis.

Een goede presentator kan meer dan voorlezen. Dat schijnt niemand het DZDD-team te hebben verteld, want ondanks goedgevulde autocue en een vuistdikke stapel vragenkaartjes werd blunder op blunder gestapeld.

Zo werd de zus van Bart de Graaff gevraagd ‘of ze vond dat Bart te vroeg was overleden en toen Martin Simek langskwam... Nou ja, kijk zelf maar.Domweg DZDD bashen is té gemakkelijk.

Waarom werkt t niet? Naast ervaring lijkt de oorzaak vooral een gebrek aan spontaniteit. Dat is opvallend, want DZDD was bedoeld als de luchtige variant op DWDD. Maar waar Matthijs en zijn tafelgast de uitzending beginnen met een informeel babbeltje, groeten Froukje, Waldemar of Art groeten elkaar niet eens!

De presentatoren spreken elkaar geen moment.

Zo leer je ze nooit kennen, en dat is zonde. Ik zou bijvoorbeeld graag weten waar Froukje haar verzameling vermaakte regenponcho’s gekocht heeft. Elke uitzending slaagt ze er weer in een nieuwe creatie uit het jaar kruik te dragen. Waar háált ze het vandaan? Die vraag staat dan helaas weer niet op het kaartje.

Natuurlijk is niet alles kommer en kwel. Wawawaldemars best wel merkbare stotter geeft hem iets heel eigens (en de ondertitelaar kan eindelijk het gesprek eens bijhouden). Art lacht steeds zo aandoenlijk om zijn eigen grapjes (wie doet het anders?) en als hij nóg meer inkijk showt, valt ‘ie nog eens uit zijn overhemd.

En Froukje? Tja. Nou… Hmz… Ow! ??

Als ze niets hoeft te zeggen van de redactie, knikt ze heel begrijpend en roept ze te pas en te onpas dat de daden van haar gast a) goed, b) heel goed, of c) supergoed zijn.

Met onverwoestbaar enthousiasme kom je een heel eind. Dat is ook de boodschap die ik DWDD-fans mee wil geven: nog éven doorbijten… In augustus draait De wereld weer door.

Jef Willemsen

PS: Oh, en Matthijs! Mocht de VARA-directie tijdens je eerstvolgende contractonderhandeling nou moeilijk doen over je salaris… Laat dan eens een bandje zien van een willekeurige DZDD. Dreig daarna dat je ieder jaar van mei tot september vakantie wilt nemen, en ik durf te wedden dat je loon dan weer dik boven die Balkenendenorm uitkomt! Doen hoor!

Reageren