Column: Even niet blij

Als bekend hoofd moet je tegen een stootje kunnen. Vooral op internet krijg je soms bagger over je uitgestort.

Natuurlijk is het niet leuk om over jezelf te lezen dat je een ‘debiel’, ‘eikel’ of erger bent, maar meestal kan ik dat soort opmerkingen snel van me af laten glijden. Mensen die zoiets roepen, doen dat altijd anoniem en ze zijn vast heel ongelukkig.

Vervelend wordt het wanneer collega’s ineens rare dingen over je zeggen. Een paar maanden terug was het Thomas Acda nog die me een ‘foute homo’ noemde. Ik plaatste een opmerking daarover op Twitter en een mediarelletje was geboren. Uiteindelijk sms’te Acda me dat hij het niet zo bedoeld had en verkeerd was geciteerd. Prima, zand erover.

Onlangs was het wéér raak. Vara-presentator Frank Evenblij in de Volkskrant: „De reden waarom Van der Vorst zo neplacht, is omdat hij niet in zijn gasten is geïnteresseerd.” Au! Je mag m’n lach irritant vinden, maar zeg niet dat ik niet in mijn gasten ben geïnteresseerd! Dat is beledigend voor mij én m’n gasten. Ik dus een mail gestuurd naar Frank, die ik persoonlijk ken. En guess what? Ook hij zei dat hij het absoluut niet zo bedoeld had en verkeerd was geciteerd.

Ik ben geneigd hem te geloven; die dingen gebeuren nu eenmaal. Al is het wellicht handiger om dan zelf even contact op te nemen met degene over wie je iets - wel of niet - gezegd hebt. Of nog beter: je niet laten verleiden tot negatieve uitspraken over collega’s. Dan is iedereen weer (even) blij!

Peter van der Vorst is tv-producent, royaltydeskundige bij RTL Boulevard en presenteert Van der Vorst ziet sterren en Gepest. Hij schrijft over tv maken en tv kijken.

U kunt reageren via Twitter @petervdvorst

Reageren