Column | Het nieuwe tv-kijken

Tv-kijken heeft voor mij een nieuwe dimensie gekregen. Met de laptop op schoot en tegelijkertijd twitteren. Het begon tijdens de verkiezignen, bij het eerste tv-debat waar Femke en Alexander niet bij mochten zijn. Live op Twitter kon je hun commentaar lezen, wat neerkomt op een professionele verslaggever die gelijk de boel kan duiden. Het nagesprek was voor mij overbodig.

Het Songfestival werd destijds pas écht hilarisch door het twittercommentaar van Nico Dijkshoorn. De Koning van de 140 tekens is tijdens belangrijke tv-momenten sowieso altijd aanwezig op Twitter.

Terwijl ik zelf bij het afscheid van Balkenende uit piëteit enige terughoudendheid betrachtte, dook hij toch weer genadeloos en met grof geschut op dit sneue stukje aangeschoten wild. De Verkiezingsavond zelf was twittergewijs dan ook historisch.

Op Twitter wordt bijgehouden wat wereldwijd de 10 meest getwitterde onderwerpen zijn, de trending topics. Er is op die avond een moment geweest dat alle 10 Trending topics uit Nederland kwamen en over de verkiezingen gingen.

Ik kreeg gelijk een Oranje-wij-gevoel.

Wij gijzelden met die paar Nederlanders de wereldwijde Twitter-space! Zelfs de Amerikanen, die normaal de Twitter-space beheersen, begonnen op de Nederlandse topics commentaar te leveren. ‘Who the F*** waren wij dan wel’ etc. Twitter was zelfs meerdere keren overbelast.

Ik volg zelf op Twitter ook een paar spelers van Oranje. Het niveau valt nog een beetje tegen. Babel een tijd terug: ‘Ik ga wiiën tegen Elia’ of ‘Ik ga de opblaaspop van Yolanthe uitproberen’.

Helaas hebben de Oranjespelers inmiddels een twitterverbod.

Want wat zou het mooi zijn als de bankspelers via Twitter commentaar konden geven op de wedstrijd.

Eigenlijk is deze column een hopeloos ouderwetse vorm. Tot voor kort werd elke nieuwsfeitje dezelfde dag nog becommentarieerd in DWDD en Pauw & Witteman, dan wel Knevel & Van den Brink en Ranking the news (BNN op Radio 1). Maar sinds de doorbraak van Twitter wordt het nieuws live begeleid, gefileerd, binnenstebuiten gekeerd en van de nodige grappen voorzien, die via de Retweet ultrasnel hun weg vinden.

Mijn column over de maandag bij Giel voelt vaak op dinsdagochtend al als oud nieuws. Deze column is inmiddels meer een geschiedenisles. Waarschijnlijk is Twitter bij het verschijnen van deze Televizier alweer hopeloos achterhaald.

Joep van Deudekom

Reageren