Column: Maaiveld - Gebucklerd

De tafel van 5 heeft het niet gered. Toch was het geen slecht programma. Het was ook (nog) geen goed programma, maar ik ken heel veel slechtere programma's die het wél halen.

Dat we bijvoorbeeld met 3,5 miljoen mensen kijken naar de pijnlijke stiltes tussen een paar autistische boeren en een aantal wanhopige, onder stapels ouwe Libelles gevonden vrouwen, is op zijn zachtst gezegd toch wonderlijk.

Aan de vrouwen kan het niet echt gelegen hebben. Katja, Daphne, Tara en Hedy zijn vrouwen die in het algemeen serieus genomen worden en gewaardeerd zijn. Paulien Cornelisse, schrijfster van een bestseller over taal, Aaf Brandt Corstius, columniste bij een gezaghebbende krant, Georgina Verbaan, drinkster van heel goede witte wijn en ga zo maar door.

Maar waarom ging het mis? Misschien verkeerde uitzendtijd. Er is geen vrouw die om zeven uur tv kijkt. Tja, een enkele vrijgezelle veertiger met een bordje op schoot, die afgewezen was bij Boer zoekt vrouw, maar als je wilt dat moeders en leuke vrouwen kijken, forget it.

Verkeerde onderwerpen. Natuurlijk, mannen vonden het waarschijnlijk gekwebbel over niets. Maar kijk eens naar de zondagavond waar de familie Mulder samen met Jack van Gelder in de ogen van vrouwen ook kwebbelen over niets. Heeft ook bestaansrecht.

Het verschil is dat de vrouwen deze mannen met rust laten, maar blijkbaar niet vice versa. Zou het te bedreigend zijn? Stel dat De tafel van 5 een gezaghebbend programma zou worden, zou dat een bedreiging kunnen zijn voor de mannen? Was het een instinctieve reactie van de 'alphaman'? Waarom werd het zo hard aangepakt? Iedere dag verschijnen nieuwe programma's waar nooit over geschreven wordt.

Ik heb mijn eigen theorie: De tafel van 5 is namelijk gebucklerd. Wat Youp van 't Hek ooit voor elkaar kreeg met zijn conference over Buckler, is nu opnieuw gebeurd met De tafel van 5. Gekakel van Wijf, De waffels van wijf, Tokshow, De tafel van gezeik, De navels van nijd en ga zo maar door (Tip: begin nooit een vrouwenprogramma waarvan de titel eindigt op 'ijf').

Vanaf het begin werd door elke columnist en grappenmaker met scherp geschoten. Ze moesten wel. Een grappenmaker die zo'n titel laat liggen is zijn geld niet waard. Hierdoor had ook ik al een (negatieve) mening over het programma voordat ik het had gezien.

De tafel van 5 werd zodanig aangepakt dat je wel een enorme sukkel moest zijn als je dat programma ging kijken. Dus niemand keek. Keihard gebucklerd.

Reageren