Column: Maaiveld - Marc-Marie of Marlboro-Man?

Krijg je bij een gemiddeld reisprogramma toch vooral het idee dat een BN'er zin heeft om gratis op vakantie te gaan en dat het leuk is dat er een camera meegaat en hij er goed voor betaald wordt, dan is dat bij Marc-Marie in in 't wild toch wel het tegenovergestelde.

Geen platitudes debiterende BN'er in een zwembroek lurkend aan een kokosnoot. Marc-Marie pakt het anders aan. Hij gaat een maand op weg met de ervaren ranger Bart de Haas in Kenia. In tegenstelling tot alle andere reisprogramma's is MM merkwaardig genoeg in het geheel niet geïnteresseerd in de omgeving.

Alsof je een kookprogramma maakt zonder te proeven. Een voetbalwedstrijd waarbij je alleen het publiek filmt. Een pornofilm op de radio. Het reisprogramma gaat vooral over MM zelf.

Hij maakt zich zorgen over zijn veiligheid, over dat hij helemaal ontheemd is, hij ergert zich aan het feit dat hij hout moet sprokkelen en niet eerst even mag rusten, ergert zich aan Bart die hem zijn manier van leven opdringt (namelijk overleven in de wildernis; de bedoeling van het programma), die hem met een rugzak op te lang en te hard laat lopen.

Vijftig minuten lang zie ik een mopperende MM, waar ik met stijgende verbazing naar zit te kijken. De grappigste man van Nederland, maar nu even niet. Je verwacht elk moment dat Bart hem een schop onder zijn kont en er de brui aan geeft. Of vice versa.

Toch blijf ik gefascineerd kijken naar deze twee mannen die werkelijk niets met elkaar gemeen hebben en toch op elkaar zijn aangewezen. Bart beschouwd MM als een soort onbekende diersoort en al aftastend probeert hij er achter te komen wat voor vlees hij in de kuip heeft. Ik denk steeds: speelt MM dit nou allemaal?

Is de opzet van de serie dat ze eerst ruzie hebben en naarmate de afleveringen volgen dat ze steeds meer tot elkaar komen en heeft MM dat eerste gedeelte gewoon lekker zwaar aangezet? Waarom doet MM dit programma eigenlijk? Het is voor hem een living hell. Of is dat juist de gimmick? Moet hij echt huilen of is dit acteren?

Aan het eind van de aflevering komt een klein moment van male bonding met Bart en wordt meer duidelijk. MM ziet in Bart al zijn oude gymleraren die zijn jeugd tot een hel hebben gemaakt. Het bange jongetje dat niet kon sporten en daar nog steeds niet overheen is.

En net toen ik overtuigd was van de echtheid van de emoties van MM zie ik hem aan het stuur van een jeep achteloos door droge rivierbeddingen scheuren, rotsblokken en kuilen trotserend als de Marlboro Man himself.

Dit klopt niet. Bange jongetjes rijden niet zo. Shit, nou weet ik het nog niet.

Meer over:

Reageren