Column | NetNiet 5

Het grootste geheim van Secret Story op Net 5 driegt het programma zelf te worden. Ondanks de grootse aanpak en publiciteit blijven de kijkcijfers namelijk zakken. De stand is bij mijn schrijven 169.000. Niemand is geïnteresseerd in het wel en wee van... tja, van wie eigenlijk?

Ik heb een paar keer uit professioneel oogpunt zitten kijken, maar er beklijft geen enkel personage. Een aantal charismaloze mensen in zwembroeken in zwembroeken, dat heen en weer loopt. Af en toe knuffelt iemand een ander, maar er is geen touw aan vast te knopen over waarom ze dat doen.

Je gaat met terugwerkende kracht verlangen naar dikke Jaap en zijn vrienden in De Gouden Kooi. Liever kijken naar iemand die gepassioneerd over iemand heen staat te kotsen, dan kijken naar totaal zinloze lethargie.

Wat is er gebeurd met Net 5? Net 5 was de VPRO van de commerciëlen. Het was de commerciële omroep waar je als niet-commerciële Publieke Omroepaanhanger ook nog wel terecht kon.

Toen ik samen met Rob Urgert bij Net 5 Tussen De Oren kon maken, kwam ik daar in mijn commerciële tv-hatende vriendenkring gewoon mee weg. Tuurlijk, er waren met Net 5 wel eens discussies over het type gasten dat we mochten uitnodigen. Die moesten namelijk vooral jong en aantrekkelijk zijn, en wij zochten vooral naar slim en grappig - en die zijn vaak dik en lelijk.

Ik herinner me een discussie over een gast die zij te oud vonden, waarbij de volgende legendarische opmerking werd gemaakt: "Luister, jij en Rob zijn eigenlijk al te oud voor Net 5, dus alles wat eromheen zit, moet jonger en knapper zijn!"

We voldeden met gezonde tegenzin aan het verzoek, omdat ze ons voor de rest volledig inhoudelijke vrijheid gaven, en dat was ons veel waard. Daardoor hebben we een ontzettend leuk programma kunnen maken, waaraan ik met veel plezier terugdenk. Tussen De Oren moest verdwijnen, omdat we de verkeerde doelgroep aanboorden: mannen met gevoel voor humor. Dan krijg je problemen met je reclameblokken.

Maar Net 5, dat waren altijd goeie series, goeie films, smaakvol, kwaliteit.

Oké, het was bedoeld voor de hoogopgeleide vrouw, maar menig echtgenoot keek mee, terwijl hij deed alsof hij de krant las, stiekem mee bij Desperate Housewives en Grey's Anatomy. De eerste versies van Het Blok waren leuke tv.

Maar waar ging het mis?

Vorig jaar was er dat dagelijkse kookprogramma Smaken Verschillen, waar niemand op zat te wachten. Herinneren we ons het debacle nog van de Tafel van Vijf? Net 5-directeur Karin de Groot en de ideale Net 5-presentator Art Rooijakkers verdwenen, en de nieuwe frisse wind zou met Secret Story het tij doen keren.

We weten nu hoe dat gewerkt heeft.

Jammer, want Net 5 was een plek waar commercie, kwaliteit en goeie smaak konden gedijen. Het is nu een identiteitsloze rommelzolder geworden. Op zondagochtend 8 uur wordt bijvoorbeeld Tussen De Oren voor de zoveelste keer herhaald. Een humoristische quiz over wetenschap op de vroege zondagochtend.

Er zal wel een idee achter zitten, maar welk?

Reageren