Column | No More Jack Bauer

"The following takes place between..." De serie 24 is bijna voorbij. Jack Bauer zal voor de laatste keer de wereld redden van een terroristische aanslag, coup d'etat of een gevaarlijke gek. Kerst zal voor ons thuis nooit meer hetzelfde zijn.

Kerst? Ja, want 24 kijk je niet op tv. Kijkcijfers rond de 150.000. Dat is niks, dat is nog minder dan de Madiwodovrijdagshow.

Toch is 24 een hit, want 24 kijk je op DVD. 24 is namelijk de koning van de cliffhanger; je moet aan het einde van de aflevering de volgende zien, daar kun je met geen mogelijkheid een week op wachten.

RTL had dat al gezien door bij de laatste series twee afleveringen achter elkaar uit te zenden, maar dat is lang niet genoeg. Van 24 kijk je minimaal 4 afleveringen achter elkaar (mijn record is 7).

Liefst in de kerstvakantie.

Ik kan me menig kerstnacht herinneren waarin andere mensen de geboorte van onze Verlosser vierden en ik met mijn vrouw tot diep in de nacht naar onze eigen Verlosser, Jack Bauer, keek.

Als ware Jehova heb ik ook vele vrienden aan de 24 gekregen. Vrienden die nauwelijks tv keken, links intellectuele kunstenaars, ze waren stante pede verslaafd als ik ze de dvd-box in hun maag splitste. Ik herinner me nog de dankbare blik van Hanneke Groenteman, toen ik haar mijn box -die nog niet in Nederland verkrijgbaar was- uitleende.

Volwassen mensen die het ringtoontje van CTU op hun telefoon hadden (ook ik!), daar herkende je geestverwanten aan. En dat is opmerkelijk, want 24 is een gewelddadige serie afkomstig van het rechtse netwerk Fox.

Vrijwel elke aflevering moest de afweging gemaakt worden of door iemand te martelen de rest van de wereld gered kon worden. Daar kreeg Fox een hoop kritiek
op en in serie 7 is dat op een mooie manier aan de kaak gesteld (een van de beste jaren).

We zullen Jack missen.

Dat brok gestolde emotieloosheid, die met een bijna autistische rationaliteit zijn morele beslissingen nam, in zijn eentje tegen de terroristen, maar meestal ook tegen de Amerikaanse overheid. Toch hield je van Jack.

Als weer eens een vriend of vriendin voor zijn ogen werd neergeknald en hij even met een neusvleugel trok, keken mijn vrouw en ik elkaar altijd even aan; zie je wel, Jack is goed, Jack is lief. En moreel gezien maakt hij altijd de juiste keuze.

We hebben nog een kerst te gaan, dus niet vertellen hoe het afloopt. Goed dat de serie stopt, want we zijn ook een beetje klaar met Jack.

Er komt nog een 24-film, maar eerlijk gezegd hoef ik daar niet naar toe. Veel te kort.

Joep van Deudekom

Reageren