Dranklucht

Column Peter van der Vorst

31 oktober 2018 15:25 | columns | Door Irma Tomas

© Nick van Ormondt
De vijfde serie van Verslaafd is nu op de buis. En dat heeft nogal wat voeten in aarde, zo vertelt Peter deze week.

'We hebben vorig jaar een seizoen overgeslagen, omdat het een zeer intensief programma is om te maken. Ikzelf en m'n team moesten even ademhalen om weer met frisse moed te beginnen. Wanneer je eenmaal aan het traject begint, word je er zes maanden lang volledig ingezogen. En dat traject is ook altijd bijzonder onvoorspelbaar, aangezien het met de meeste verslaafden lastig is om afspraken te maken. Ze zijn gewend om te bedriegen en te manipuleren. Dat doen ze niet alleen bij hun familie, maar óók bij ons.

Ik heb dit seizoen meerdere keren tegenover mensen gestaan die beweerden dat ze écht niets meer gebruikten, maar van wie we zeker wisten dat ze glashard stonden te liegen. Bijvoorbeeld omdat er een duidelijke dranklucht om hen heen hing of omdat hun ogen alle kanten opdraaiden. Dit jaar volgen we zeven gezinnen die een vader, moeder, zoon of dochter hebben aangemeld. De verslavingen lopen uiteen van alcohol, cocaïne en heroïne tot het giftige GHB en gamen.

Voor die laatste categorie werken we samen met Yes we can clinics waar ze gespecialiseerd zijn in de behandeling van jongeren tussen de 13 en 23 jaar. Zij hebben het afgelopen jaar een verdubbeling van het aantal aanmeldingen gezien, maar merken ook dat gemeenten steeds meer moeten bezuinigen met alle negatieve gevolgen vandien. Hopelijk kijkt 'Den Haag' ook naar Verslaafd en verandert er niet alleen iets voor de families in ons programma maar ook voor iedereen die nu geen adequate zorg kan krijgen.'

Verslaafd wordt dinsdag uitgezonden om 20.30 uur op RTL 4

Meer over