Column Peter van der Vorst: Baklucht

De Nederlandse Publieke Omroep is inmiddels overgegaan op de zomerprogrammering. Best jammer.

Wij op 4 gaan bijvoorbeeld tot begin juli gewoon door met Goede tijden, Slechte Tijden en RTL Boulevard is zelfs de hele zomer te zien. Zelf buffel ik ook gewoon lekker verder tot eind juni met Van der Vorst Ziet Sterren. Maar Nederland 1, 2 en 3 staan al sinds eind mei in de slaapstand. De Wereld Draait Door is vervangen door herhalingen van De Lama’s en ook Pauw & Witteman zijn met vakantie gestuurd. Natuurlijk gun ik mijn collega’s een paar maanden vrijaf, maar voor de kijker is het jammer. Alsof er in juni, juli en augustus geen behoefte is aan kwaliteitstelevisie.

Gelukkig is er een lichtpuntje: Heel Holland Bakt van omroep Max op Nederland 1. Martine Bijl is met haar licht ironische ondertoon de perfecte presentatrice en ook de kandidaten zijn goed gecast en worden niet voor schut gezet. Zelfs wanneer een vrouw huilend op haar knieën valt, omdat haar tulband in elkaar is gezakt, leef je oprecht met haar mee. Hebben we allemaal weleens meegemaakt, toch?

Bovendien ziet het programma er ook nog eens prachtig uit. Het is gemaakt door dezelfde ploeg die ook voor Boer Zoekt Vrouw verantwoordelijk is, en dat voel je aan alles. Scènes staan langer dan normaal, waardoor het programma een prettige rust uitstraalt. En de taarten en andere baksels worden zó smaakvol in beeld gebracht dat je maag ervan begint te knorren. Letterlijk en figuurlijk dus een programma om van te smullen.

Reageren