Column Peter van der Vorst: Beeld en geluid

Als presentator krijg je alle lof wanneer mensen enthousiast zijn over een programma. Maar dat is volgens Peter helemaal niet terecht.

Ik voel me dan altijd een beetje opgelaten, omdat ik het uiteraard niet alleen doe. Integendeel. Aan een programma als Verslaafd! wordt wekelijks door een man of twintig keihard gewerkt. Van de regisseur, redacteuren en producers tot cameramensen, geluidsmensen en editors. Wanneer je goed kijkt zie je hun namen voorbijflitsen op de aftiteling die bij RTL ­gelukkig nog altijd bestaat.

Twee toppers wil ik er hier even uitlichten, omdat zij degenen zijn die ervoor zorgen dat een programma ook écht goed klinkt en er prachtig uitziet. De eerste is Jaap Wajer. Hij is verantwoordelijk voor de audio-­nabewerking. Dat betekent dat hij ervoor zorgt dat de balans tussen muziek en gesproken woord perfect is en alles goed is te verstaan. Ik spreek bij hem ook de voice-overs in voor m’n programma’s. En zelfs als ik verkouden of moe ben, lukt het hem om me tóch te laten klinken als een klok.

Ook Gerlof Kamerling is onmisbaar. Hij doet de kleurcorrectie van Verslaafd! en kan soms letterlijk de zon laten schijnen. Hij geeft met zijn apparatuur extra kleur aan het beeld, waardoor ik er bijvoorbeeld ineens veel minder uitzie als een bleekneusje. Beide mannen zijn achter hun computers en mengpanelen ware kunstenaars die vaak tot diep in de nacht met heel veel passie aan hun product werken. Zij voegen nét dat beetje extra toe waardoor een programma helemaal ‘af’ is. Dus Jaap en Gerlof: bedankt!

Reageren