Column Peter van der Vorst: Beschadigd

9 November 2017 13:42 | columns | Door Televizier

'De beerput is eindelijk open gegaan', zegt Peter van der Vorst.

'Er gaat geen dag voorbij of er wordt weer een acteur, producent of regisseur beschuldigd van seksuele intimidatie. Het begon allemaal met filmbaas Harvey Weinstein die zich jarenlang opdrong aan actrices en medewerksters. Het veroorzaakte een domino-effect, waardoor de ene na de andere ‘grootheid’ omviel – van Kevin Spacey tot Dustin Hoffman. Binnen een paar uur werden hun glansrijke carrières bezoedeld en geknakt. Wereldwijd staan ze ineens bekend als ‘vieze mannen’. Terecht? Waarschijnlijk, al blijft het lastig hoe media hiermee om moeten gaan.

Ook RTL Boulevard krijgt sinds het Weinstein-schandaal meldingen over Nederlanders in de showbizwereld die foute dingen op dat gebied hebben gedaan. En die mag je niet zomaar brengen. Het risico bestaat immers dat iemand onterecht beschuldigd wordt en daar voor de rest van zijn leven last van heeft. Er moeten op z’n minst meerdere slachtoffers zijn die onafhankelijk van elkaar met een soortgelijk verhaal komen over dezelfde persoon. Ook de tegenpartij moet vantevoren uitgebreid de kans hebben gekregen om te reageren.

Daarom was ik verbaasd dat programmamaker Jelle Brandt Corstius in dagblad Trouw en in DWDD zijn verhaal mocht doen. Daaruit viel al snel af te leiden dat de man over wie hij het had, producent Gijs van Dam was. Nog voordat Van Dam bij Pauw z’n weerwoord mocht doen, gonsde zijn naam al door de Hilversumse wandelgangen. Inmiddels hebben ze aangifte tegen elkaar gedaan en zal waarschijnlijk nooit duidelijk worden wat er in Scheveningen écht is ge­beurd. Wat de waarheid ook moge zijn, beide mannen zijn beschadigd. En daar wint niemand iets mee.'

Meer over