Column Peter van der Vorst: Betalen

21 juni 2017 16:57 | columns | Door Televizier

© William Rutten

Vroeger betaalden we kijk- en luistergeld om tv te kijken...

'Iedereen die een radio of tv-toestel bezat moest een paar tientjes dokken om de publieke omroep te kunnen financieren. Er kwamen zelfs inspecteurs langs de deuren om te controleren of iemand niet stiekem gratis zat te kijken. Pas in 1999 werd die bijdrage afgeschaft en sindsdien wordt de publieke omroep betaald uit de belastingopbrengsten. Klinkt logisch; waarom zouden we apart betalen voor radio en tv-programma’s waar we lang niet altijd op zitten te wachten? En tóch doen we dat tegenwoordig meer dan ooit. Ik ook. Aan video en audio-on-demand diensten als Netlflix, Videoland, Spotify en RTLXL ben je maandelijks al snel tussen de vijf en tien euro kwijt.

Vorige week bleek uit onderzoek van GFK dat veel mensen op minimaal 3 van die diensten geabonneerd zijn. Dat betekent dat je per maand een kleine vijfentwintig euro kwijt bent om naar de films, series en programma’s te kijken die je wilt. Da’s zo’n 300 euro per jaar! Maar je betaalt dan óók voor al die series waar je waarschijnlijk nooit naar kijkt. Ik zou niet eens weten waar ik de tijd vandaan zou moeten halen, laat staan dat ik alles zou willen zien.

Hetzelfde onderzoek toonde ook aan dat mensen die betalen voor die diensten nog steeds liever ‘gewoon’ tv kijken. Slechts 1 op de 5 kijkt prefereert een Nextflix-serie boven een traditioneel tv-programma. Dus als ik de NPO was zou ik pleiten voor de herinvoering van het kijk- en luistergeld. Mensen willen immers flink betalen om goede content te zien, dat blijkt. Én het zou een manier zijn om geen commercials meer te hoeven uitzenden. Misschien een ideetje voor het volgende kabinet?'

Meer over