Column Peter van der Vorst: Dwalingen

26 oktober 2017 13:42 | columns | Door Televizier

Aan het programma Onschuldig?! heeft Peter van der Vorst ruim 3 jaar gewerkt.

'In Onschuldig?! volg ik vijf mensen die zeggen dat ze onterecht veroordeeld zijn voor moord. Sommigen zitten nog vast, anderen hebben hun straf al lang uitgezeten. In het programma zien we hoe advocaten Geert-Jan en Carry Knoops er alles aan doen om met terugwerkende kracht deze mensen alsnog vrij te laten spreken. Het is het spannendste programma dat ik ooit heb gemaakt. Want natuurlijk vroeg ook ik me in het begin af of de veroordeelden het niet gewoon tóch gedaan hebben. Ik kon me nauwelijks voorstellen dat er in Nederland zo veel mensen onschuldig vastzitten. Maar door het diepgravende onderzoek van het Knoops Innocence Project en de nieuwe feiten en bewijzen die daarbij boven tafel kwamen, liet ik me al snel overtuigen.

We kennen in Nederland een paar geruchtmakende gerechtelijke dwalingen die bewijzen dat het Nederlands rechtssysteem niet onfeilbaar is, zoals de zaak van Lucia de Berk en die van Herman du Bois en Wilco Viets. De overeenkomst tussen al deze mensen is dat hun leven compleet is verwoest door het stempel van moordenaar dat ze hebben gekregen. Ze worden in de steek gelaten door vrienden en familieleden en komen na een jarenlange gevangenschap nergens meer aan het werk. Eerherstel is van degenen die ik volg dan ook de voornaamste drijfveer om aan dit programma mee te werken. Soms lukt dat, maar vaak ook niet.

De Hoge Raad, die moet beslissen over de heropening van deze zaken, is niet snel geneigd te erkennen dat justitie fouten heeft gemaakt. Frustrerend, want in bijna alle gevallen zijn de nieuwe bewijzen van onschuld overduidelijk. Hopelijk draagt Onschuldig bij aan het begrip voor onschuldig veroordeelden en wordt ook de politiek wakker geschud, zodat dit soort fouten sneller hersteld kan worden.'

Reageren op deze column? Dat kan via Twitter @petervdvorst

Meer over