Column Peter van der Vorst: F*cking goed

Ik ben de afgelopen weken prettig verrast door NPO 2 en NPO 3.

Beide publieke zenders kwamen met opmerkelijke en spraakmakende programma’s die ook nog eens zeer de moeite van het bekijken waard waren. Nota bene de EO verraste met twee gedurfde formats op NPO2. In Rot Op Naar Je Eigen Land nam Dennis van der Geest mensen mee op een reis die vluchtelingen ook gemaakt zouden kunnen hebben. Een originele manier om allerlei vooroordelen aan de kaak te stellen en judoka Dennis deed het verrassend goed als presentator en voice-over. 

En er was Jojanneke in de prostitutie. Ook niet direct een programma dat je bij ‘de Evangelische’ zou verwachten. De presentatrice schetste een onthutsend beeld van de mensonterende manier waarop er met vrouwen in die wereld wordt omgegaan. 

Maar mijn favoriete televisieavond is tegenwoordig de maandag. Ik blijf steeds vaker hangen op NPO 3 bij het geestige en leerzame Proefkonijnen met Dennis Storm en Valerio Zeno (die zouden samen meer shows moeten doen!) en daarna Mindf*ck met illusionist Victor Mids. Wat mij betreft is hij echt de ontdekking van het seizoen. Ik had in elk geval nooit eerder van ’m gehoord. 

Mids brengt ‘street magic’ naar een hoger niveau. Hij doet verbluffende trucs met kaarten, weet mensen onder hypnose dingen te laten doen die ze anders nooit zouden doen en lijkt zelfs gedachten te kunnen lezen, zoals Victor Reinier en Spike van Di-rect ontdekten. Natuurlijk weet je dat je gigantisch in de maling wordt genomen door de 27-jarige Mids, maar dat doet-ie op zo’n manier, dat je daar alleen maar respect voor kunt hebben. Echt (mind)f*cking goed!

Reageren