Column Peter van der Vorst: Gierende banden

Fijn dat Top Gear-presentator Jeremy Clarkson eindelijk de laan uit is gestuurd. Hij had al veel eerder met gierende banden rechtsomkeert moeten maken.

Goed nieuws dat Jeremy Clarkson eindelijk is ontslagen. De BBC had hem vanwege financiële overwegingen al veel te lang de hand boven het hoofd gehouden. Top Gear wordt in 200 landen uitgezonden en levert de Britse publieke omroep tientallen miljoenen euro’s op. Die kip met de gouden eieren wilde men zo lang mogelijk in leven houden.

Dat Clarksons ego in de loop der jaren steeds groter werd en dat hij dacht dat hij alles maar kon zeggen en doen, maakte blijkbaar niets uit. Hij beledigde hele bevolkings­groepen, gebruikte het racistische woord ‘nigger’ en vond bijvoorbeeld dat de BBC geobsedeerd was met het aannemen van ‘zwarte moslim lesbiennes’.

De omroep moest zich keer op keer in allerlei bochten wringen om die foute ‘grapjes’ en zijn agressieve gedrag goed te praten. Blijkbaar kun je je als presentator van een simpel autoprogramma meer veroorloven dan de gemiddelde Brit.

De sfeer bij Top Gear is enigszins vergelijkbaar met die in Voetbal International, waar Johan Derksen en René van der Gijp het onderbuikgevoel van de voetbalwereld vertolken. Natuurlijk vliegen ook zij weleens uit de bocht (zoals met de opmerking dat voetbal geen sport voor homo’s is) en vechten ze ruzies voor de camera uit, maar het blijft bij tamelijk onschuldig verbaal geweld.

Die lijn is Clarkson overgegaan door een producer achter de schermen te lijf te gaan, waardoor die naar de eerste hulp moest. Het duurde nog twee weken voordat de BBC de beslissing durfde te nemen Clarksons contract niet te verlengen. Bizar! Wat mij betreft had-ie al veel eerder met gierende banden rechtsomkeert moeten maken.

Lees ook:
Jeremy Clarkson ontslagen door de BBC.

 

Reageren