Column Peter van der Vorst: GIJP

4 Januari 2018 16:20 | columns | Door Televizier

Ineens raakte Peter van der Vorst zelf verzeild in een mediarelletje.

'Sunny Bergman en Sylvana Simons maakten zich druk over een paar flauwe homograppen in Voetbal Inside en zeiden dat adverteerders het programma zouden moeten boycotten. In Boulevard zei ik daarover dat we niet van iedere grap of opmerking een rel moet maken en dat er belangrijker zaken zijn om actie voor te voeren. Bovendien vind ik René van der Gijp niet homofoob. Ik mag hem graag en weet dat-ie zichzelf niet eens serieus neemt. ‘Hé ouwe reus, je weet toch dat ik dat allemaal niet meen’ zegt-ie ook af en toe tegen mij.

Maar, en dat heb ik ook in Boulevard én tegen René zelf gezegd, realiseer je wel wat het effect kan zijn. Ik weet uit ervaring hoe het is om als jonge homo in groepen te verkeren waar de ene na de andere ‘grap’ gemaakt wordt over zoiets intiems als jouw seksualiteit. Dat zorgt ervoor dat je er wel voor uitkijkt om in zo’n omgeving uit de kast te komen of jezelf te zijn. Dat was de oprechte strekking van mijn boodschap, waar vervolgens een Kamerlid van DENK mee aan de haal ging om VI mee aan te vallen. Uiteindelijk riep Gijp tijdens VI weer dat-ie niet snapt waarom ik het onderwerp zo serieus in Boulevard besprak. Daarna regende het weer ­mailtjes en tweets van boze mannen waarin ik een ‘pisnicht’, ‘relnicht’ (en nog veel erger) werd genoemd en vonden sommigen dat ik niet zo moest zeiken en moet worden ‘uitgekotst’.

Dat is dus het effect van alleen maar uitleggen wat de gevolgen van een ‘grap’ kunnen zijn. Ver­velend én beangstigend. En het bewijs dat de homotolerantie ook onder Nederlanders z’n ­grenzen kent. Desondanks blijf ik in 2018 gewoon naar VI kijken en lachen om Van der Gijp & co. Alleen niet om iedere grap. Gelukkig nieuwjaar!'

Meer over