Column Peter van der Vorst: houdbaarheid

11 januari 2015 12:30 | columns | Door Televizier

Acteur Harry Piekema speelde tien jaar lang de jolige manager in de commercials van Albert Heijn. En dat deed-ie zo goed dat zijn vertrek groots in alle nieuwsmedia werd aangekondigd en becommentarieerd. 

Ik zal hem ook gaan missen met zijn onhandige humor en positieve blik op de wereld. Veel mensen dachten dat Harry ook echt in een filiaal van de Appie werkte, vertelde hij zelf in interviews. Dat kwam omdat hij alleen maar in de publiciteit mocht treden als meneer Van Dalen. 

Dat ontdekte de redactie van Van der Vorst ziet sterren een paar jaar geleden ook, toen het ons leuk leek om de man áchter het typetje te portretteren. Dat mocht dus niet van de hoge bazen. Piekema mocht zelfs niet boodschappen doen bij een andere supermarkt. Hopelijk heeft-ie zich er vet voor laten betalen.

Maar nu is hij alle beperkingen zat en wil hij zich ook op andere creatieve uitdagingen richten. Dat is waarschijnlijk een chique manier om te zeggen dat het reclamebureau van de supermarktketen vindt dat het typetje inmiddels wel over z’n houdbaarheidsdatum heen is. Grote kans dat ze daar spijt van gaan krijgen. 

In 2001 werd Cora van Mora bijvoorbeeld nog aan de kant gezet, na 17 jaar trouwe dienst. Maar vijf jaar later keerde actrice Juliette de Wijn weer terug als de Limburgse snackverkoopster. Cora wás inmiddels Mora. En zo is het ook met meneer Van Dalen. Die irritante hamsters mogen ze van mij direct wegsturen bij Albert Heijn, maar Van Dalen moet blijven! Wie moet er anders op de kleintjes letten?

Meer over