Column Peter van der Vorst: Icoon

Pauw gaat voortaan verder zonder Witteman. De Vara-presentator heeft er – in de woorden van Geer en Goor – de kracht niet meer voor om op zijn leeftijd (67) elke avond tot ver na middernacht aan het werk te zijn.

Begrijpelijk, maar wel jammer. Want Paul Witteman was voor mij jarenlang dé anchorman en interviewer van Nederland. Achter het Nieuws, Nova, B&W en Pauw en Witteman behoorden tot het beste van de Nederlandse televisiejournalistiek.

Het was ook Witteman die een van de eerste grote interviews deed met Willem-Alexander, en in 2002 ondervroeg hij samen met Maartje van Weegen de kroonprins en Máxima aan de vooravond van hun huwelijk. Ik was en ben dus fan, al zag je het afgelopen seizoen wel dat het heilige vuur langzaam maar zeker begon te verdwijnen.

Paul leek naast Jeroen soms weg te dromen en geen zin meer te hebben om z’n gasten kritisch onder vuur te nemen. Heel spannend was het allemaal niet meer. Ook Pauw verloor naast Witteman ineens zijn scherpte. Memo­rabele interviews waren er nauwelijks in het afge­lopen seizoen en de chemie was verdwenen.

Na de komst van RTL Late Night met de energieke Humberto Tan leek het ooit zo succesvolle duo letterlijk en figuurlijk te
verbleken. Ze zijn helaas een seizoen te lang doorgegaan. Jammer, want nu voelt het alsof Witteman niet op het hoogtepunt vertrekt en dat heeft zo’n icoon natuurlijk wel verdiend. Jeroen gaat nu alleen door. Dat kan-ie als geen ander, maar toch zal het wennen zijn. Voor hem én voor ons!

Meer over:

Reageren