Column Peter van der Vorst: Kerstengeltjes

14 December 2017 14:36 | columns | Door Televizier

Volgens Peter was 2017 het jaar van de bedreigingen in tv-land.

'Drie bekende collega’s van me waren tijdens hun werk afgelopen jaar hun leven even niet meer zeker. Zoals Spoorloos-verslaggever Derk Bolt die samen met zijn cameraman Eugenio Follender werd ontvoerd in Colombia. Vijf dagen lang zat heel Nederland in spanning in de hoop op goed nieuws, dat gelukkig ook kwam. De mannen kwamen heelhuids weer terug naar Nederland.

Dat gold ook voor Floortje Dessing. Zij was met het Rode Kruis meegereisd naar Jemen om verslag te doen van de oorlog die daar al jaren gaande is, maar waar veel te weinig aandacht voor is. Helaas ontdekte Floortje zelf hoe het is om onder vuur te liggen en bracht ze drie dagen door in een schuilkelder voordat ze zichzelf in veiligheid kon brengen.

En dan hebben we natuurlijk ook nog mijn directe collega John van den Heuvel die al jaren ten strijde trekt tegen criminele motorclubs als No Surrender. Die zijn daar niet van gediend en na Johns laatste onthullingen in de Telegraaf werd er een prijs op zijn hoofd gezet, waardoor hij nog meer op zijn hoede moet zijn dan normaal.

Natuurlijk kiezen Derk, Floortje en John er zelf voor om dit werk te doen en weten ze dat ze risico’s lopen, maar dat maakt hen niet minder dapper. Ondanks alle ­gevaren blijven ze doorgaan met hun werk om de wereld een beetje vreedzamer en veiliger te maken. En dat geldt natuurlijk ook voor al die onbekende verslaggevers en cameramensen die niet in de spotlights staan. Ik hoop dat ze ook komend jaar weer een (kerst)engeltje op hun schouder hebben dat hen blijft beschermen.'

Meer over