Column Peter van der Vorst: Luizen

25 Januari 2018 13:37 | columns | Door Televizier

Ook Peter heeft als kind wel eens luizen gehad.

'Die smerige parasieten met zes pootjes die bloed uit je hoofdhuid zuigen. Wanneer het extreem begon te jeuken was het al te laat; dat betekende dat er zich al tientallen van die ettertjes hadden verstopt tussen je haren. Ik moest dan boven een krant hangen en mijn moeder ging met een metalen netenkam door m’n haar, zodat de volgezogen beestjes op de krant vielen. Het geluid daarvan staat me nu, bijna veertig jaar later, nog steeds helder voor de geest. Net als de smerig ruikende lotion waarmee daarna alles besprenkeld moest worden.

Mijn eigen zoon is die ‘traumatische’ ervaring tot nu toe bespaard gebleven, want tegenwoordig heeft ieder kind een luizenzak op school. Én we hebben luizenouders die een paar keer per jaar met een kam alle haren van de kids controleren om alle ellende voor te zijn. Het inspireerde Diederik Ebbinge en Ilse Warringa tot de geweldige comedy De luizenmoeder, het nieuwe kijkcijferkanon op NPO 3, waarin leerkrachten en ouders op basisschool De Klimop centraal staan.

Iedereen die met schoolgaande kinderen te maken heeft, kan zich herkennen in de scenes en personages. Of het nou de softe directeur Anton is, de hysterische juf Ank of de fanatieke moeders op het schoolplein. Vooral de harde politiek-incorrecte humor is verfrissend. Vooroordelen over vrouwen, homo’s, huidskleur of afkomst worden zonder pardon de buis op geknald. Niet op een zure en negatieve manier, maar terloops en daardoor grappig en herkenbaar. Op die manier wordt de kijker ongemerkt een spiegel voorgehouden en lachen we eigenlijk keihard om onszelf. Prachtige tv en wat mij betreft nu al favoriet voor de Gouden Televizier-Ring 2018!'

Je kunt reageren op de column van Peter via Twitter @petervdvorst

Meer over