Column Peter van der Vorst: 'Oudjes'

23 November 2017 11:35 | columns | Door Televizier

Peter heeft een nieuwe trend opgemerkt: 'Als artiest of presentator kun je ook na je 60ste nog lang mee.'

'Nog maar een paar jaar geleden werd er geklaagd over de manier waar we in Nederland met onze oudere tv-persoonlijkheden omgaan. Ze zouden te snel worden ingewisseld voor een jonger exemplaar. Nou, dáár is geen sprake meer van. Veel van onze meest geliefde en succesvolle presentatoren hebben allang recht op AOW of zijn er over een paar jaar aan toe.

Neem bijvoorbeeld André van Duin (70). De grootste volkskomiek van Nederland is op z’n oude dag aan een nieuwe carrière begonnen als acteur en presentator. Met Heel Holland bakt en Het geheime dagboek van Hendrik Groen scoort hij de pannen van het dak. En onlangs maakte Erica Terpstra (74) haar rentree met haar reisprogramma waarmee ze bijna een miljoen kijkers trok. Jan Slagter zou gek zijn als hij haar niet nóg een serie zou laten maken.

Niet alleen bij Omroep Max word je als ‘senior’ aan de bak gehouden. Philip Freriks (73) en Maarten van Rossem (74) presenteren bij KRO-NCRV al vijf jaar De slimste mens, nog altijd een enorme hit op NPO 2. En laten we Ivo Niehe en Paul Witteman niet vergeten. Beide mannen zijn 71 en gaan onvermoeibaar door met hun programma’s. Bij RTL4 hebben we Robert ten Brink (62), Jan de Hoop (62) en Loretta Schrijver (61) die tot de meest geliefde gezichten van de zender behoren. En op SBS6 is meester Frank Visser (66) nog altijd een enorm kijkcijferkanon. Dus niet alleen de kijker vergrijst, ook degenen die de kijker bedienen worden steeds ouder. Daarmee vormt tv steeds meer een afspiegeling van het ‘echte leven’, waarin mensen ook steeds langer doorwerken. Soms omdat ze moeten, maar vaak ook omdat ze dat zelf wíllen. Fijn dat dit bij tv tegenwoordig ook kan en mag.

Zelf ben ik pas 46, piepjong vergeleken bij de oudere toppers. Toch geruststellend om te weten dat ik dus nog járen meekan.'

Meer over