Column Peter van der Vorst: Overbelast

In Nederland zorgen 2,6 miljoen mensen naast hun normale bezigheden langdurig voor een ernstig ziek of gehandicapt familielid. Over die mensen gaat Ik Zorg Voor Jou.

Binnenkort start ik met de opnames voor het nieuwe programma Ik Zorg Voor Jou. En dat gaat over een actueel onderwerp waar bijna iedereen in z’n leven mee te maken krijgt: de mantelzorg.

In Nederland zorgen 2,6 miljoen mensen naast hun normale bezigheden langdurig voor een ernstig ziek of gehandicapt familielid. Sommige mensen moeten zelfs hun baan opgeven om er 24 uur per dag te zijn voor hun partner, ouder of kind.

Dat is op zich al een loodzware taak, maar door alle bezuinigingen en nieuwe regelgeving van de laatste tijd, weten veel mensen niet meer hoe ze alles moeten organiseren en betalen.

Het gevolg is dat veel mantelzorgers geestelijk en lichamelijk overbelast raken en eigenlijk zélf hulp nodig hebben. Het leek ons bij Vorst Media mooi om daar via een televisieprogramma ­aandacht voor te vragen, en gelukkig was RTL4 ook direct enthousiast.

Met een gespecialiseerd zorgteam gaan we overbelaste mantelzorgers minimaal een half jaar lang begeleiden om het leven voor alle betrokkenen weer aangenamer te maken. We helpen ze met administratieve, medische en praktische zaken.

Maar we gaan ook onderzoeken wat mensen in de omgeving van de verzorger en de patiënt zouden kunnen doen om hún steentje bij te dragen. Al is het maar één keer in de week boodschappen doen, of een avond ‘oppassen’, zodat de mantelzorger ook eens iets voor zichzelf kan doen. 

Ben jij zelf zo’n overbelaste mantelzorger of ken je iemand die onze hulp goed kan gebruiken? Ga dan nu naar RTL.nl/ikzorgvoorjou. Wie weet sta ik binnenkort bij je voor de deur!

Reageren