Column Peter van der Vorst: Sciencefiction

Wat is hoogbegaafdheid en hoe is het om hoogbegaafd te zijn? Dat is de vraag die centraal staat in m’n nieuwe programma Slimmeriqen. 

Daarin strijden in iedere aflevering vier kandidaten van verschillende leeftijden tegen elkaar om de titel ‘Slimmeriq 2014’. Dus dat betekent dat bijvoorbeeld een 11-jarig meisje tegen een 24-jarige, een 40-jarige en een 77-jarige speelt. De enige overeenkomst die ze hebben, is dat ze allemaal een iq van 130 of meer hebben. Daarmee behoren ze tot de top 2 procent van slimste Nederlanders. 

We testen ze op algemene kennis, wiskundig inzicht, geheugen en creatief oplossend vermogen. Tussendoor bezoek ik de deelnemers thuis om een beeld te krijgen van hun leven. Op die manier proberen we ook de vooroordelen over hoogbegaafdheid weg te nemen. 

Veel mensen denken dat het om nerds gaat die allemaal moeite hebben met het leggen van sociale contacten. Nou, ik ben ze voor dit programma niet tegengekomen! De meeste kandidaten zijn sociaal zeer vaardig, hebben doodgewone banen en blinken ook nog eens uit in muziek of sport. Wat wél opviel is dat ze allemaal op zeer jonge leeftijd al konden lezen en praten. 

Zo vertelt een moeder over haar dochter dat ze als baby van nog geen jaar aan de borst lag en ineens zei: nee mamma, andere borst! Het klinkt als sciencefiction, maar is waargebeurd. Het programma zit vol met dit soort verhalen en ondertussen kun je op de bank ook meedoen met de quiz. Wie weet ontdek je wel dat je zelf hoogbegaafd bent! Vanaf 23 november.

Reageren