Column Peter van der Vorst: selectie

Ook dit seizoen kijken er iedere week heel veel mensen naar mijn programma Verslaafd!. Na iedere aflevering blijven de nieuwe aanmeldingen binnenstromen.

Families die ten einde raad zijn en hopen dat we ook hun kind, vader, moeder, broer of zus kunnen redden. Helaas kunnen we maar een paar mensen per seizoen helpen en moeten we de rest doorverwijzen naar de reguliere zorg. Dat selectieproces is knap lastig, want hoe bepaal je nou wie je wel of niet helpt? 

In eerste instantie melden mensen zich online aan via RTL.nl/Verslaafd. Daar moeten ze een aantal vragen beantwoorden waardoor we een duidelijk beeld krijgen van het probleem, de familie en de verslaafde. Daarna vindt er een belronde plaats en wordt een aantal families uitgenodigd voor een intakegesprek met interventionist Jim Geduld, onze redactie en een medisch deskundige. Op basis daarvan bepalen we definitief met welke families we in zee gaan en wanneer we met hen ’s ochtends, in alle vroegte, bij hun verslaafde geliefde binnenvallen. 

Vanaf dat moment blijven we close contact houden met de aanmelders en de verslaafde. Ook ná de uitzending bieden we, waar nodig, uitgebreide nazorg aan de families en spreken we hen nog geregeld. Want natuurlijk willen we weten hoe het ze na de uitzending vergaat. Dat is trouwens ook de meest gestelde vraag die ik krijg van mensen op straat: hoe is het nu met de mensen uit serie 1? Voor het antwoord op die vraag moet u op 23 december kijken, want dan ga ik bij ze langs. En dan zult u zien dat, in de meeste gevallen, hun leven écht veranderd is door het programma!

Meer over:

Reageren