Column Peter van der Vorst: Snotneus

Tja, dat was wellicht niet de handigste opmerking van Fons de Poel.

Brandpunt-presentator Fons de Poel noemde het kamerlid Jesse Klaver ‘snotneus’, na een item over een hoorzitting over de bonuscultuur bij ABN Amro. Dat ene woordje kostte Fons zijn baan bij de actualiteitenrubriek van KRO-NCRV.

Maar was dat nou echt nodig geweest? Ja oké, hij had anderhalf jaar geleden een presentatieklus voor dezelfde bank gedaan, maar er zijn weinig NPO-coryfeeën die dat soort goedbetaalde nevenactiviteiten níet doen. Ook Eva Jinek, Paul Witteman, Twan Huys en Jeroen Pauw laten zich graag inhuren als dagvoorzitter of presentator van een congres. Zo’n klus schuift toch al snel 5000 euro en zeg daar maar eens ‘nee’ tegen.

Natuurlijk moet je voorkomen dat je vervolgens in je programma niet meer kritisch durft te zijn over het bedrijf dat jou heeft ingehuurd of dat er belangen­verstrengeling optreedt. Maar daarvan was in dit geval overduidelijk geen sprake. Fons probeerde gewoon grappig en vilein te zijn en dat had-ie niet moeten doen. Hij is nu eenmaal een gerenommeerd journalist en dan wordt alles wat je zegt serieus genomen.

In de Verenigde Staten speelt nog steeds de zaak met nieuws-anchor Brian Williams. Een man die door de kijker enorm werd vertrouwd, maar sommige heldendaden van zichzelf veel groter had gemaakt dan ze waren. Hij had dus gelogen en dan verdien je het om te worden weggestuurd! Maar om nou na één mislukt grapje het veld te moeten ruimen is oneerlijk. Blijkbaar worden dit soort ‘zondes’ niet vergeven door de KRO-NCRV, waar ze weer eens roomser dan de paus proberen te zijn.

Lees ook:
Fons de Poel ontslagen bij Brandpunt.

Meer over:

Reageren