Column Peter van der Vorst: Stemmen

11 april 2016 10:38 | columns | Door Televizier

Een onderbelicht aspect bij televisiemaken is de voice-over. Een goede voice-overstem kan een programma naar een hoger plan tilen.

Vaak is het zo dat de presentator zelf z’n programma van commentaar voorziet. Dat doe ikzelf ook, maar Ivo Niehe is daar bijvoorbeeld écht een ster in. Zijn items bestaan voor een derde uit goedgeschreven voice-overs, waardoor je als kijker bij de les blijft. Maar ook Martijn Krabbé is iemand die door middel van zijn stem en z’n ironische teksten een programma nét dat beetje extra kan geven. Hetzelfde geldt voor Jort Kelder die voor Hoe Heurt het Eigenlijk de kunst perfect heeft afgekeken van Gert-Jan Dröge. En laten we Derk Bolt niet vergeten. Door zijn nuchtere, bijna monotone voiceover in Spoorloos weet hij je echt een verhaal in te trekken. 

Een goede commentaarstem weet iets zó te brengen waardoor je het als kijker in één keer snapt. Je kunt het immers niet nog een keer vertellen. Dat klinkt voor de hand liggend, maar het is echt is een vak apart. Naast de bekende koppen zijn er natuurlijk ook veel stemmen die je vrijwel nooit in beeld ziet, maar die een programma toch een geheel eigen sfeer weten mee te geven. Jeroen Kijk in de Vegte doet dat bijvoorbeeld al jaren perfect bij RTL Boulevard. En zonder de stem van Rinie van den Elzen zouden de programma’s van Geer en Goor écht minder leuk zijn om naar te kijken.

Zo is er nog een heel leger van relatief onbekende mannen en vrouwen die een programma alleen al met hun stem kunnen maken of breken. Misschien een goed idee om daar eens een aparte categorie bij de Gouden Televizier-Ring van te maken?

Meer over